Makaron z wołowiną i brokułami na ostro
Makaron z wołowiną i brokułami na ostro to chińskie danie stir-fry. Gruby, falisty makaron mie z paseczkami miękkiej wołowiny i brokułami w mocno pikantnym, słodkawym sosie. Głównym składnikiem sosu jest syczuański sos z chili i bobu, wzmocniony dodatkowo sosem chili sriracha, słodką nutę smakową nadaje sos hoisin.

Do dań stir-fry, gdzie smażenie trwa bardzo krótko, należy stosować wysokiej jakości, miękką wołowinę na steki. Najlepsza jest polędwica wołowa ale równie dobry efekt dają antrykot i rostbef. Brokułu przed użyciem należy zblanszować, inaczej będą praktycznie surowe.

Makaron z wołowiną i brokułami na ostro można zaserwować jako samodzielny danie obiadowe lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.04.2024
Porcje Czas przygotowania
3osoby 15minut
Czas oczekiwania
15minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 15minut
Czas oczekiwania
15minut
Składniki
Marynata:
Sos:
Do posypania
  • cebula dymkasam szczypior, posiekany
  • sezam białyuprażony na suchej patelni
Sposób przygotowania
  1. Wołowinę tniemy w cienkie paseczki, mieszamy z marynatą, odstawiamy na minimum 15 minut.
  2. Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy w wodzie z odrobiną soli i cukru. 
  3. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy krótko cebulę, imbir i czosnek.
  4. Dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki wołowinę i smażymy mieszając kolejne 2 minuty.
  5. Do woka dodajemy zblanszowane brokuły, makaron i sos. Podsmażamy wszystko mieszając aż składniki się zagrzeją a sos zgęstnieje. Podajemy posypane sezamem i dymką.