Przepis na Wieprzowina z woka na ostro
Kolejny nowy przepis, tym razem z wieprzowiną wykonany przez naszego rodzinnego kucharza. To danie wygląda i smakuje wybornie. W zależności o preferencji ostrości możecie regulować ostrość tego dania używając mniej lub więcej pasty Sambal i sosu Sriracha.
Kolejny nowy przepis, tym razem z wieprzowiną wykonany przez naszego rodzinnego kucharza. To danie wygląda i smakuje wybornie. W zależności o preferencji ostrości możecie regulować ostrość tego dania używając mniej lub więcej pasty Sambal i sosu Sriracha.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 300 g wieprzowiny (najlepiej schabu lub polędwiczki)
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 20 g grzybów mun paski
- 1,5 łyżki czosnek i imbir mielony
- 40 g orzeszków ziemnych
Marynata
- 1 łyżeczka olej sezamowy ciemny
- 3 łyżki sos sojowy jasny LKK
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki z tapioki
Sos
- 4 łyżki sos sojowy jasny LKK
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka sosu chili Sriracha
- 1 łyżka pasta chili Sambal Badjak hot
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki z tapioki
- 5 łyżek wody
Składniki
Marynata
Sos
|
Sposób przygotowania
- Na patelni wok prażymy orzeszki ziemne
- Wieprzowinę kroimy na cienkie paski w poprzek włókien. Marynujemy w miseczce i odstawiamy na ok. 30 min
- Paprykę kroimy w słupki , a cebulę w pióra lub półksiężyce
- Grzyby Mun moczymy ok.30 min w gorącej wodzie, aby napęczniały, następnie je odcedzamy
- Rozgrzewamy Woka, dodajemy olej i smażymy najpierw mięso. Energicznie potrząsając wokiem i mieszając łopatką.
- Dodajemy paprykę i grzyby Mun, następnie wrzucamy cebulę. Wszystko razem mieszamy
- Następnie dodajemy wcześniej przygotowany sos i orzeszki ziemne
- Całość jeszcze chwile smażymy, przekładamy na talerz, posypujemy płatkami chili i podajemy z ulubionym ryżem. My wybraliśmy jaśminowy
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz