Przepis na Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą
Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą to danie z elementami kuchni europejskiej, chińskiej i japońskiej. Gęsty krem dyniowy doprawiony czarną fermentowaną fasolą i olejem sezamowym. Przed dodaniem do dania dynie należy upiec w piekarniku, dynia mięknie ale przede wszystkim karmelizuje nadając zupie ciekawy, słodkawy smak. Danie podajemy z podsmażona brukselką doprawioną pikantną japońską przyprawa 7 smaków i posypujemy świeżymi ziołami.
Czas przygotowania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 mała dynia
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1,5 łyżki sosu z czarnej fasoli
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- 100 g brukselki
- 1 łyżka masła w wersji wege zastąpić margaryną
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka przyprawy 7 smaków
- garść świeżej kolendry lub pietruszki
Składniki
Do podania:
|
Sposób przygotowania
- Dynię po usunięciu pestek kroimy w plastry grubości 2-3cm i pieczemy w piekarniku poukładane na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Z upieczonej i wystudzonej dyni z łatwością zdejmiemy skórkę, następnie kroimy ją w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej sezamowy (na niewielkim ogniu) i podsmażamy imbir i czosnek, dodajemy upieczoną dynię, smażymy 5 minut i wlewamy bulion, dodajemy pastę z czarnej fasoli i gotujemy kolejne 20 min. Na koniec miksujemy zupę na gładki krem. Teraz możemy zupę spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1488)
- [+]Kuchnia chińska (313)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (26)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (19)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (4)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (158)
- [+]Kuchnia tajska (171)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (82)
- Przyprawy indyjskie (24)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (313)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
Dodaj komentarz