Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą
Zupa dyniowa z fermentowaną fasolą to danie z elementami kuchni europejskiej, chińskiej i japońskiej. Gęsty krem dyniowy doprawiony czarną fermentowaną fasolą i olejem sezamowym. Przed dodaniem do dania dynie należy upiec w piekarniku, dynia mięknie ale przede wszystkim karmelizuje nadając zupie ciekawy, słodkawy smak. Danie podajemy z podsmażona brukselką doprawioną pikantną japońską przyprawa 7 smaków i posypujemy świeżymi ziołami.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.03.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 1godzina
Porcje Czas przygotowania
4osoby 1godzina
Składniki
Do podania:
Sposób przygotowania
  1. Dynię po usunięciu pestek kroimy w plastry grubości 2-3cm i pieczemy w piekarniku poukładane na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Z upieczonej i wystudzonej dyni z łatwością zdejmiemy skórkę, następnie kroimy ją w kostkę.
  2. W garnku rozgrzewamy olej sezamowy (na niewielkim ogniu) i podsmażamy imbir i czosnek, dodajemy upieczoną dynię, smażymy 5 minut i wlewamy bulion, dodajemy pastę z czarnej fasoli i gotujemy kolejne 20 min. Na koniec miksujemy zupę na gładki krem. Teraz możemy zupę spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło i olej sezamowy. Wrzucamy brukselkę pokrojoną na ćwiartki i smażymy przez około 8 minut aż zmięknie, na koniec posypujemy przyprawą 7 smaków. Brukselkę wykładamy na zupę i podajemy posypaną kolendrą lub pietruszką.