Przepis na Makron udon z kaczką stri-fry
Makron udon z kaczką stri-fry to klasycznie chińskie danie z woka. Pierś kaczki z warzywami krótko smażone na woku z dodatkiem makaronu udon i smacznego sojowo-ostrygowego sosu. Ten przepis pozwala na błyskawiczne wykonanie smacznego i pożywnego dania z niewielką ilością tłuszczu.
Makron udon z kaczką stri-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Makron udon z kaczką stri-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 paczka makaronu Udon (300g)
- 2 szt. piersi kaczki bez skóry
- 3 łyżki oleju do smażenia
Warzywa:
- 2 łyżki selera naciowego posiekanego
- kilka różyczek brokuła
- 1 szt. cebuli dymki (małej)
- 4 cm cukini
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego lub posiekanego
- 2 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 1 szt. papryczki chili posiekanej
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do posypania:
- cebula dymka sam szczypior
Składniki
Warzywa:
Marynata:
Sos:
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Pierś kroimy w cienkie plasterki i mieszamy z marynatą, marynujemy minimum godzinę.
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy warzywa i smażymy mieszając aż puszczą aromaty.
- Warzywa zgarniamy na bok, dodajemy 1 łyżke oleju i wrzucamy kaczkę. Smażymy mieszając aż mięso zmieni kolor.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz