Przepis na Makron udon z kaczką stri-fry
Makron udon z kaczką stri-fry to klasycznie chińskie danie z woka. Pierś kaczki z warzywami krótko smażone na woku z dodatkiem makaronu udon i smacznego sojowo-ostrygowego sosu. Ten przepis pozwala na błyskawiczne wykonanie smacznego i pożywnego dania z niewielką ilością tłuszczu.
Makron udon z kaczką stri-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Makron udon z kaczką stri-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 paczka makaronu Udon (300g)
- 2 szt. piersi kaczki bez skóry
- 3 łyżki oleju do smażenia
Warzywa:
- 2 łyżki selera naciowego posiekanego
- kilka różyczek brokuła
- 1 szt. cebuli dymki (małej)
- 4 cm cukini
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego lub posiekanego
- 2 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 1 szt. papryczki chili posiekanej
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do posypania:
- cebula dymka sam szczypior
Składniki
Warzywa:
Marynata:
Sos:
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Pierś kroimy w cienkie plasterki i mieszamy z marynatą, marynujemy minimum godzinę.
- W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy warzywa i smażymy mieszając aż puszczą aromaty.
- Warzywa zgarniamy na bok, dodajemy 1 łyżke oleju i wrzucamy kaczkę. Smażymy mieszając aż mięso zmieni kolor.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1488)
- [+]Kuchnia chińska (313)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (26)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (19)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (4)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (158)
- [+]Kuchnia tajska (171)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (82)
- Przyprawy indyjskie (24)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (313)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
Dodaj komentarz