Przepis na Tajska zupa Tom Yum z młodym jackfruitem i kawałkami kurczaka w Panko.
Klasyka kuchni tajskiej, czyli słynna ostro-kwaśna zupa Tom Yum, o znakomitym smaku i aromacie. W najnowszym przepisie dodaliśmy do zupy pokrojone kawałki młodego jackfruita (dodatkowa porcja błonnika), a kurczaka proponujemy podać oddzielnie (tak aby nie pływał długo w zupie) w chrupiacej panierce panko. Jako alternatywę zamiast kurczaka można oczywiście zaserwować krewetki obtoczone w panko. Dodatek pasty chili Prik Pao i pokrojonego świeżego chili sprawia, że nasza zupa Tom Yum jest jeszcze bardziej pikantna i rozgrzewająca.
Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Tajska zupa Tom Yum z młodym jackfruitem i kawałkami kurczaka w Panko.
Klasyka kuchni tajskiej, czyli słynna ostro-kwaśna zupa Tom Yum, o znakomitym smaku i aromacie. W najnowszym przepisie dodaliśmy do zupy pokrojone kawałki młodego jackfruita (dodatkowa porcja błonnika), a kurczaka proponujemy podać oddzielnie (tak aby nie pływał długo w zupie) w chrupiacej panierce panko. Jako alternatywę zamiast kurczaka można oczywiście zaserwować krewetki obtoczone w panko. Dodatek pasty chili Prik Pao i pokrojonego świeżego chili sprawia, że nasza zupa Tom Yum jest jeszcze bardziej pikantna i rozgrzewająca.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 l bulionu rosołu
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 puszka młodego jackfruita
- 350 g pieczarek
- 3 łodygi trawy cytrynowej w zalewie
- 2 łyżeczki czosnku puree
- 2 łyżeczki pasty z imbiru
- 3 łyżeczki pasty Tom Yum
- 2 łyżeczki pasty chili Prik Pao
- 2 łyżki cukru palmowego
- 8 liści limonki kaffir
- 400 g fileta z kurczaka
- panko
- mąka ryżowa
- 2 jajka
- sól i pieprz
Składniki
|
Sposób przygotowania
Zupa
- Do garnka z bulionem dodajemy 3 łodyżki trawy cytrynowej i chwilę gotujemy
- Dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki i odsączonego jackfruita oraz pokrojone pieczarki. Gotujemy 5 minut
- Następnie dodajemy mleczko kokosowe oraz paste Tom Yum i cukier palmowy. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy całość
- W kolejnym kroku dodajemy puree z czosnku, z imbiru i pastę chili Prik Pao
- Na koniec wrzucamy liście limonki chwilę gotujemy, a następnie wyławiamy je z zupy. Zupę mamy gotową 🙂
Kurczak w Panko
- Pokrojone w paski piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem
- Obtaczamy paski kurczaka kolejno w mące, jajku, na końcu w panierce panko
- Kurczaka smażymy w oleju na woku w średniej temperaturze, aż kurczak będzie złocisty
- Zupę przelewamy do miski, układamy na wierzchu kurczaka w panko i dekorujemy kolendrą, limonką oraz pokrojona papryczką chili
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz