Przepis na Grillowany kurczak po koreańsku
Grillowany kurczak po koreańsku to super proste i super smaczne danie grillowe. "Po koreańsku" ponieważ taki rodzaj marynaty czyli sos sojowy z cukrem (w stosunku od 2:1 do nawet 1:1) jest popularny w Korei, używany chociażby w słynnej grillowanej wołowinie Pulgogi. Danie to smakuje najlepiej wykonane z filetów z udek z kurczaka, niemal tak samo dobrze z polędwiczek ale piersi kurczaka też się nadadzą. Można oczywiście także użyć każdego z tych mięs po trochu.
ŚWIETNE DLA DZIECI
Podstawowa marynata z sosu sojowego i cukru jest banalnie prosta ale sprawdza się bezbłędnie. Jej słono-słodki smak bardzo odpowiada dzieciom, skuteczność 90% (wiadomo zawsze trafi się ktoś o "specjalnym" guście). To proste danie przygotowuję praktycznie na każdym spotkaniu grillowym. Najczęściej kiedy podchodzę do stołu po pracy przy grillu zostają dla mnie już tylko kiełbaski i kaszanka :). Oczywiście marynatę można wzbogacać czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym etc. jednak wersja najprostsza jest także bardzo dobra.DLA DOROSŁYCH WERSJA HOT
Grillowany kurczak po koreańsku może być także wykonany w wersji pikantnej z dodatkiem 2-5 łyżek koreańskiej pasty chili gochujang. Wersja z 5 łyżkami to już danie dla twardzieli. Jeżeli w imprezie uczestniczą dzieci warto jest zrobić cześć kurczaka w wersji łagodnej i część w wersji ostrej. Danie świetnie smakuje z ryżem japońskim i kimchi z kapusty pekińskiej (zob. przepis na kimchi). Oczywiście w plenerze równie dobrze jako dodatek sprawdzi się przypieczony chleb z masłem czosnkowym.Czas przygotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g filetów z udek kurczaka lub polędwiczek z kurczaka
Marynata:
- 6 łyżek sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki cukru
- 2-5 łyżek koreańskiej pasty chili Gochujang (opcjonalnie)
- 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie), wyciśniętego
- 1-2 cm świeżego imbiru (opcjonalnie), startego na tarce lub posiekanego
Dodatki:
- kimchi z kapusty
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Polędwiczki oczyszczamy z błon, z filetów z udek odcinamy duży płat tłuszczu (jeżeli występuje). Jeżeli używamy piersi kurczaka tniemy w kawałki podobne do polędwiczek.
- Polędwiczki (piersi) grillujemy na grillu lub patelni grillowej po kilka minut z każdej strony aż się ładnie zarumienia. Pod koniec grilowania lekko polewamy kurczaka pozostałą marynatą i czekamy jeszcze chwilę aż się skarmelizuje. Udka kurczaka wymagają nieco dłuższego grillowania przynajmniej 5-6 minut z każdej strony.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Komentarze
Pycha zrobilam maly tiuning. Palki z kurczaka zamarynowalam na noc.nastepnego dnia obsmazylam dodalam marynata w ktorej lezaly nieco wody i dusilam na wolnym ogniu 3 godziny z kawalkami marchewki i posiekanym porem. A zamiast imbiru dalam sok z polowy limonki. Rodzinka zjadla wszystko. Polecam
Dodaj komentarz