Proste przepisy na orientalne dania z grilla

Letnie wieczory sprzyjają organizowaniu imprez w gronie rodziny i znajomych – jedną z najpopularniejszych form wspólnego spędzania czasu jest grill lub ognisko rozpalone w ogrodzie lub na tarasie. Pieczone kiełbaski, szaszłyki czy różnego rodzaju mięsa w marynacie to nie jedyne potrawy, które możesz przyrządzić w taki sposób – czasami dobrze jest zaskoczyć znajomych i zaserwować im danie, którego próżno szukać na tego typu imprezach.

Jednym z najmodniejszych trendów kulinarnych ostatnich kilku sezonów jest oczywiście kuchnia orientalna – świadczy o tym liczba restauracji, barów i blogów kulinarnych, które pojawiają się każdego dnia w blogosferze. Na wielu z nich znajdziesz ciekawe przepisy na potrawy kuchni chińskiej, japońskiej, indonezyjskiej czy indyjskiej – spełniając oczekiwania naszych użytkowników, postanowiliśmy zamieszczać na naszej stronie oryginalne przepisy na wiele różnych dań pochodzących z najbardziej odległych rejonów świata.

Azjatycki grill, czyli kuchnia orientalna z zupełnie innej strony

Co sprawia, że konkretne danie jest smaczne i dobrze przyrządzone? Ostateczny „kształt” potrawy w dużej mierze zależy od sprawdzonej receptury i najwyższej jakości, świeżych składników – dotyczy to również dań przyrządzanych na grillu. Wśród dostępnych na stronie przepisów znajdziesz sprawdzone receptury na proste w przygotowaniu azjatyckie dania z grilla, w tym m.in.: indyjskiego kurczaka tandoori, szaszłyki z wątróbek drobiowych, koreańskie grillowane żeberka, kiełbaski po chińsku czy skrzydełka po tajsku. Wśród nich nie mogło też zabraknąć propozycji na przystawki, takie jak na przykład pikantna sałatka z melona czy grillowany bakłażan w marynacie miso.

Pewnie teraz zastanawiasz się, gdzie znajdziesz wszystkie te orientalne przyprawy i marynaty? Spokojnie, wszystkie składniki prezentowanych dań znajdziesz w ofercie naszego sklepu internetowego. Koniecznie zajrzyj na stronę kuchnieorientu.pl i sprawdź sam, co dla Ciebie przygotowaliśmy.

Grillowany kurczak po koreańsku

Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem (by Magda Klimczak)

Tofu grillowane po koreańsku (by Magda Klimczak)

Grillowany bakłażan w marynacie miso (by Magda Klimczak)

Satay wołowy z sosem z orzeszków (by Magda Klimczak)

Sandacz a’la Węgorz Kabayaki (by Magda Klimczak)

Indyjski kurczak Tandoori (by Magda Klimczak)

Szaszłyki z wątróbek drobiowych w 5 smakach

Grillowana ryba z grzybami shitake

Grillowane skrzydełka kurczaka w marynacie z wina ryżowego i oleju chili