Grillowany bakłażan w marynacie miso to kolejna nasza propozycja na grillowe imprezy. Bardzo smaczne, oryginalne i dietetyczne danie wegetariańskie inspirowane kuchnią japońską. Co prawda pogoda w tym miesiącu (kwiecień 2017) nie rozpieszcza ale warto wydrukować sobie ten przepis i błysnąć na najbliższym grillowaniu jak tylko pogoda na to pozwoli:).
Od Autorki:
Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest piękny, pyszny i można z niego wyczarować prawdziwe cuda. Tym razem proponuję go w wersji grillowej, grillowany bakłażan w marynacie miso będzie idealnym dopełnieniem mięs i ryb. Azja kocha bakłażana, ja kocham Azją a mam nadzieję, że Wy pokochacie ten przepis. Smacznego!Prep Time | 10 minut |
Cook Time | 10 minut |
Passive Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. bakłażana
Marynata:
- 2 łyżki pasty miso jasnej
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego lub startego
Dodatki:
- 1 szt. cebuli dymki posiekanej
- 1/2 pęczka świeżej kolendry porwanej na kawałki
- 1 szt. papryczki chili świeżej lub marynowanej, pociętej w plasterki
- 1 łyżka sezamu białego
Ingredients
Marynata:
Dodatki:
|
Instructions
- W małym rondelku podgrzewamy składniki marynaty: pastę miso, mirin, cukier, olej sezamowy i imbir. Pastę dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
- Bakłażana tniemy w plastry i marynujemy w przygotowanej paście ok. 1 godzinę.
Share this Recipe