Przepis na Indyjski kurczak Tandoori (by Magda Klimczak)
Indyjski kurczak Tandoori to słynne danie przygotowywane w tradycyjnym piecu Tandoor. W domowych warunkach piecze się go w piekarniku lub przygotowuje na grillu. Danie to wspaniale urozmaici grillowe imprezy, a przecież lada chwila wiosna i zaczynamy sezon grillowy! Do przygotowania kurczaka Tandoori należy użyć specjalnej mieszanki przypraw tandoori masala, która nada mu charakterystyczny smak i apetyczny czerwony kolor. Indyjski kurczak tandoori najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati (jednak bardzo dobrze zastąpi go także tajski ryż jaśminowy).
I kilka słów od Magdy
Są przepisy, które pomimo, że są smaczne robię raz i nigdy do nich nie wracam. Kuchnia wydaje mi się zbyt ciekawa i nieskończona na powtórki. Ten przepis jednak chwycił mnie za serce i wiem, że zaprzyjaźnimy się bliżej, a kurczak Tandoori w sezonie grillowym nie raz u mnie zagości. Dzięki gotowej mieszance przypraw nasza praca sprowadza się do cierpliwego oczekiwania aż mięso zamarynuje się w aromatycznych, egzotycznych przyprawach. Spróbujcie koniecznie!
I kilka słów od Magdy
Są przepisy, które pomimo, że są smaczne robię raz i nigdy do nich nie wracam. Kuchnia wydaje mi się zbyt ciekawa i nieskończona na powtórki. Ten przepis jednak chwycił mnie za serce i wiem, że zaprzyjaźnimy się bliżej, a kurczak Tandoori w sezonie grillowym nie raz u mnie zagości. Dzięki gotowej mieszance przypraw nasza praca sprowadza się do cierpliwego oczekiwania aż mięso zamarynuje się w aromatycznych, egzotycznych przyprawach. Spróbujcie koniecznie!
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 40 minut |
Czas oczekiwania | 8 godzin |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 6 szt. podudzi kurczaka (zwanych także pałkami)
- 4 szt. skrzydełek kurczaka
Pasta do marynowania:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 50 g tandoori masala
- 5 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny (1/2 cytryny)
- 1 łyżka świeżej kolendry
Dodatki:
- 1 szt. cebuli czerwonej
- garść świeżej kolendry
- kilka łodyżek cebuli dymki
- kilka porcji ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- trochę czarnuszki
Składniki
Pasta do marynowania:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie blendujemy. Kurczaka obtaczamy w marynacie, wkładamy do miski i chowamy na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na papier do pieczenia wykładamy kurczaka i pieczemy ok. 30-40 min. Kurczaka możemy także przygotować na grillu (25-30 minut na umiarkowanym żarze.)
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1548)
- [+]Kuchnia chińska (325)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Komentarze
krystyna wnuk #1
Spróbuję zrobić to danie.
Dodaj komentarz