Przejdź do treści

Indyjski kurczak Tandoori (by Magda Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Indyjski kurczak Tandoori (by Magda Klimczak)
Indyjski kurczak Tandoori to słynne danie przygotowywane w tradycyjnym piecu Tandoor. W domowych warunkach piecze się go w piekarniku lub przygotowuje na grillu. Danie to wspaniale urozmaici grillowe imprezy, a przecież lada chwila wiosna i zaczynamy sezon grillowy! Do przygotowania kurczaka Tandoori należy użyć specjalnej mieszanki przypraw tandoori masala, która nada mu charakterystyczny smak i apetyczny czerwony kolor. Indyjski kurczak tandoori najlepiej smakuje z indyjskim ryżem basmati (jednak bardzo dobrze zastąpi go także tajski ryż jaśminowy).

I kilka słów od Magdy
Są przepisy, które pomimo, że są smaczne robię raz i nigdy do nich nie wracam. Kuchnia wydaje mi się zbyt ciekawa i nieskończona na powtórki. Ten przepis jednak chwycił mnie za serce i wiem, że zaprzyjaźnimy się bliżej, a kurczak Tandoori w sezonie grillowym nie raz u mnie zagości. Dzięki gotowej mieszance przypraw nasza praca sprowadza się do cierpliwego oczekiwania aż mięso zamarynuje się w aromatycznych, egzotycznych przyprawach. Spróbujcie koniecznie!
Głosów: 3
Ocena: 4.67
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Czas oczekiwania 8 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 6 szt. podudzi kurczaka (zwanych także pałkami)
  • 4 szt. skrzydełek kurczaka
Pasta do marynowania:
Dodatki:
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Czas oczekiwania 8 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 6 szt. podudzi kurczaka (zwanych także pałkami)
  • 4 szt. skrzydełek kurczaka
Pasta do marynowania:
Dodatki:
Głosów: 3
Ocena: 4.67
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie blendujemy. Kurczaka obtaczamy w marynacie, wkładamy do miski i chowamy na całą noc do lodówki.
  2. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na papier do pieczenia wykładamy kurczaka i pieczemy ok. 30-40 min. Kurczaka możemy także przygotować na grillu (25-30 minut na umiarkowanym żarze.)
  3. Kurczaka podajemy posypanego cieniutko pociętą cebulą, świeżą kolendrą, dymką i czarnuszką z dodatkiem gotowanego ryżu basmati. Pycha!
    indyjski kurczak tandoori
Udostępnij ten przepis

1 komentarz do “Indyjski kurczak Tandoori (by Magda Klimczak)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *