Przepis na Sandacz a’la Węgorz Kabayaki (by Magda Klimczak)
Węgorz Kabayaki to słynne japońskie danie z grillowanego węgorza doprawione na słono-słodko sosem sojowym, cukrem i mirinem. Gotowy sos do węgorza można spotkać pod wieloma nazwami najczęściej jako "Sos Unagi Kabayaki" ale także Sos Kabayaki, Sos do węgorza Kabayaki, Unagi No Tare i Kabayaki No Tare ("Tare" znaczy po japońsku "sos"). W Polsce Węgorz Kabayaki znany jest głównie jako "sushi topping" czyli plasterek ryby kładziony na kulce ryżu. W Japonii Unagi Kabayaki to przede wszystkim danie rybne serwowane na ryżu z dodatkiem wodorostów nori. Magda zaproponowała zastąpienie bardzo drogiego i trudnego do kupienia węgorza tańszym ale równie smacznym sandaczem. Ja szybko przetestowałem na kilku innych rybach: pstrągu, dorszu, halibucie i mirunie. Okazało się, że praktycznie każda ryba może być przygotowana w ten sposób i efekt jest bardzo dobry. Danie jest maksymalnie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. W startującym lada chwile sezonie grillowym może być znakomitą odmianą od grillowanych mięs.
Kilka słów od Magdy:
Węgorz Unagi Kabayaki to w Japonii prawdziwa gratka. Najpopularniejszy jest w formie sushi, ale dla mnie najlepszy to podany na ciepłym ryżu lekko skropionym sosem Unagi. Różnice w cenie w restauracjach wynikają też z jakości ryby. Węgorze japońskie są dużo droższe od sprowadzanych mrożonych z różnych zakątków świata. Pomimo, że węgorze w naszym kraju są całkiem popularną rybą zdecydowałam się użyć o wiele tańszego i chudszego sandacza. Efekt przeszedł oczekiwania, sandacz świetnie nadaje się jako delikatniejszy zamiennik dla węgorza, W nadchodzącym sezonie grillowym na pewno zrobi furorę na niejednym spotkaniu przy stole:-)Czas przygotowania | 10 min |
Czas gotowania | 10 min |
Czas oczekiwania | 30 min |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g filetu z sandacza lub innego ulubionego filetu rybnego
- kilka łyżek sosu Unagi Kabayaki
Dodatki:
- 1 szklanka ryżu japońskiego lub ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 łyżka sezamu białego
- 1 płat chrupiących wodorostów Kim Nori pocięty w paski
Składniki
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Filety z sandacza mieszamy z kilkoma łyżkami sosu Unagi Kabayaki, sosu musi być sporo żeby dobrze pokrywał cała rybę. Marynujemy skórą do góry przez 30 min. Filety mogą być w całości ale jeżeli potniemy je w paski ok. 3x10cm wtedy będą świetnie udawać węgorza, mniejsze kawałki wyglądają też bardziej apetycznie.
- Szklankę ryżu gotujemy zgodnie z przepisem. Uzyskujemy 2 szklanki ugotowanego ryżu, idealną porcję dla 3 osób. Jest to japońskie danie więc najlepiej smakuje z ryżem japońskim ale ryż jaśminowy też świetnie pasuje.
- Na rozgrzanym grillu układamy zamarynowaną rybę, skórą do dołu i grillujemy ok. 7 min, smarując w trakcie 3-4 razy sosem Unagi Kabayaki. Jeżeli plastry ryby są dosyć grube należy na koniec grillować jeszcze 2-3 minuty z drugiej strony.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz