Węgorz Kabayaki to słynne japońskie danie z grillowanego węgorza doprawione na słono-słodko sosem sojowym, cukrem i mirinem. Gotowy sos do węgorza można spotkać pod wieloma nazwami najczęściej jako "Sos Unagi Kabayaki" ale także Sos Kabayaki, Sos do węgorza Kabayaki, Unagi No Tare i Kabayaki No Tare ("Tare" znaczy po japońsku "sos"). W Polsce Węgorz Kabayaki znany jest głównie jako "sushi topping" czyli plasterek ryby kładziony na kulce ryżu. W Japonii Unagi Kabayaki to przede wszystkim danie rybne serwowane na ryżu z dodatkiem wodorostów nori. Magda zaproponowała zastąpienie bardzo drogiego i trudnego do kupienia węgorza tańszym ale równie smacznym sandaczem. Ja szybko przetestowałem na kilku innych rybach: pstrągu, dorszu, halibucie i mirunie. Okazało się, że praktycznie każda ryba może być przygotowana w ten sposób i efekt jest bardzo dobry. Danie jest maksymalnie proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. W startującym lada chwile sezonie grillowym może być znakomitą odmianą od grillowanych mięs.
Kilka słów od Magdy:
Węgorz Unagi Kabayaki to w Japonii prawdziwa gratka. Najpopularniejszy jest w formie sushi, ale dla mnie najlepszy to podany na ciepłym ryżu lekko skropionym sosem Unagi. Różnice w cenie w restauracjach wynikają też z jakości ryby. Węgorze japońskie są dużo droższe od sprowadzanych mrożonych z różnych zakątków świata. Pomimo, że węgorze w naszym kraju są całkiem popularną rybą zdecydowałam się użyć o wiele tańszego i chudszego sandacza. Efekt przeszedł oczekiwania, sandacz świetnie nadaje się jako delikatniejszy zamiennik dla węgorza, W nadchodzącym sezonie grillowym na pewno zrobi furorę na niejednym spotkaniu przy stole:-)Czas przygotowania | 10 min |
Czas gotowania | 10 min |
Czas oczekiwania | 30 min |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g filetu z sandacza lub innego ulubionego filetu rybnego
- kilka łyżek sosu Unagi Kabayaki
Dodatki:
- 1 szklanka ryżu japońskiego lub ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 łyżka sezamu białego
- 1 płat chrupiących wodorostów Kim Nori pocięty w paski
Składniki
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Filety z sandacza mieszamy z kilkoma łyżkami sosu Unagi Kabayaki, sosu musi być sporo żeby dobrze pokrywał cała rybę. Marynujemy skórą do góry przez 30 min. Filety mogą być w całości ale jeżeli potniemy je w paski ok. 3x10cm wtedy będą świetnie udawać węgorza, mniejsze kawałki wyglądają też bardziej apetycznie.
- Szklankę ryżu gotujemy zgodnie z przepisem. Uzyskujemy 2 szklanki ugotowanego ryżu, idealną porcję dla 3 osób. Jest to japońskie danie więc najlepiej smakuje z ryżem japońskim ale ryż jaśminowy też świetnie pasuje.
- Na rozgrzanym grillu układamy zamarynowaną rybę, skórą do dołu i grillujemy ok. 7 min, smarując w trakcie 3-4 razy sosem Unagi Kabayaki. Jeżeli plastry ryby są dosyć grube należy na koniec grillować jeszcze 2-3 minuty z drugiej strony.
Udostępnij ten przepis