Przepis na Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem (by Magda Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem
Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem to nasza propozycja pełnego dania w stylu chińskim na grillową imprezę. Ryż możemy przygotować na kuchence podczas gdy pierś jest grillowana. Jeżeli impreza jest w plenerze i nie ma możliwości smażenie ryżu, możemy ryż usmażyć wcześniej w domu i podgrzać go na grillu na aluminiowej tacce. Oba dania mogą być także przygotowane niezależnie, kurczak jako jedno z dań na grilla, ryż jako dodatek do każdego innego dania chińskiego.

DO TEGO ORIENTALNA JARZYNKA

Jeżeli chcecie uzupełnić posiłek orientalną jarzynką to polecam jedno z poniższych dań:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. piersi kurczaka 1 duża lub 2 małe
Marynata:
Składniki na żółty ryż:
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. piersi kurczaka 1 duża lub 2 małe
Marynata:
Składniki na żółty ryż:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki marynaty łączymy. Pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 płaskie kotlety, polędwiczki odcinamy. Wkładamy kawałki kurczaka do marynaty na min. 2 godziny, najlepiej na noc.
  2. Ryż gotujemy kilka godzin przed smażeniem, odstawiamy, żeby trochę obsechł (można też go ugotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki).
  3. W woku lub na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy ryż i smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Rozgarniamy ryż na boki, wlewamy w środek 1 łyżkę oleju, wlewamy roztrzepane jajko, mieszając smażymy na suchą jajecznicę. Dodajemy dymkę, imbir, sos sojowy, kurkumę i kilka szczypt soli. Wszystko dobrze mieszamy i i smażymy jeszcze 3 min. Próbujemy, ewentualnie dosalamy do smaku.
  4. Piersi grillujemy na mocno rozgrzanym grillu po 2-3 minuty z każdej strony. Przed podaniem posypujemy pierś sezamem i podajemy z żółtym ryżem, świeżymi ziołami i sosem słodko-kwaśnym lub słodkim sosem chili (wersja pikantna).
    Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.