Przepis na Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem (by Magda Klimczak)
Grillowana pierś kurczaka po chińsku z żółtym ryżem to nasza propozycja pełnego dania w stylu chińskim na grillową imprezę. Poza sezonem grillowym kurczaka przygotowujemy na grillu domowy lub patelni grillowej. Ryż możemy przygotować na kuchence podczas gdy pierś jest grillowana. Jeżeli impreza jest w plenerze i nie ma możliwości smażenie ryżu, możemy ryż usmażyć wcześniej w domu i podgrzać go na grillu na aluminiowej tacce. Oba dania mogą być także przygotowane niezależnie, kurczak jako jedno z dań na grilla, ryż jako dodatek do każdego innego dania chińskiego.
DO TEGO ORIENTALNA JARZYNKA
Jeżeli chcecie uzupełnić posiłek orientalną jarzynką to polecam jedno z poniższych dań:Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 2 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. piersi kurczaka 1 duża lub 2 małe
Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżego imbiru startego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu chili Sriracha
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/3 szklanki soku z ananasa
- 3 łyżki oleju do smażenia
Składniki na żółty ryż:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- 1 szt. jajka
- 2 łyżki kurkumy
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego
- 2 szt. cebuli dymki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- kilka szczypt soli do smaku
Dodatki:
Składniki
Marynata:
Składniki na żółty ryż:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki marynaty łączymy. Pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 płaskie kotlety, polędwiczki odcinamy. Wkładamy kawałki kurczaka do marynaty na min. 2 godziny, najlepiej na noc.
- Ryż gotujemy kilka godzin przed smażeniem, odstawiamy, żeby trochę obsechł (można też go ugotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki).
- W woku lub na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy ryż i smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Rozgarniamy ryż na boki, wlewamy w środek 1 łyżkę oleju, wlewamy roztrzepane jajko, mieszając smażymy na suchą jajecznicę. Dodajemy dymkę, imbir, sos sojowy, kurkumę i kilka szczypt soli. Wszystko dobrze mieszamy i i smażymy jeszcze 3 min. Próbujemy, ewentualnie dosalamy do smaku.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz