Przejdź do treści

Ogórki smażone z chili

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ogórki smażone z chili
Ocena ze starego portalu: 4,79 / 14 ocen
Ogórki smażone z chili to chińskie danie wegetariańskie łatwe i szybkie w wykonaniu. Zaskakujące połączenie zielonych ogórków przesmażonych na woku z dodatkiem chili i miodu daje znakomity efekt smakowy. Jeżeli nie macie sosu hoisin możesz z tego dodatku zrezygnować, danie nie straci wiele na smaku. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 25 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ogórek obrać, przeciąć na pół a następnie każda połówkę rozciąć wzdłuż. Łyżeczką wybrać nasiona z ogórka, następnie każdą ćwiartkę ogórka przeciąć jeszcze raz na pół i następnie każdy kawałek pociąć na 3-4 paski.
    Ogórki smażone z chili
  2. Kawałki ogórka położyć na talerzu, posypać solą i odstawić na 20 min. Po tym czasie opłukać ogórki wodą, osączyć a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Ogórki smażone z chili
  3. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić czosnek, imbir, chili i dymkę, smażyć 30 sek mieszając. Dodać ogórki, miód i sos hoisin, smażyć kolejne 30 sek cały czas mieszając.
    Ogórki smażone z chili
  4. Wlać 1/2 szklanki wody i gotować na dużym ogniu od czasu do czasu mieszając aż prawie cała woda wyparuje. Zgasić ogień, polać ogórki olejem sezamowym, wymieszać i przełożyć na półmisek. Serwować gorące.
    Ogórki smażone z chili
Udostępnij ten przepis

1 komentarz do “Ogórki smażone z chili”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *