Ocena ze starego portalu: 4,79 / 14 ocen
Ogórki smażone z chili to chińskie danie wegetariańskie łatwe i szybkie w wykonaniu. Zaskakujące połączenie zielonych ogórków przesmażonych na woku z dodatkiem chili i miodu daje znakomity efekt smakowy. Jeżeli nie macie sosu hoisin możesz z tego dodatku zrezygnować, danie nie straci wiele na smaku. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Ogórki smażone z chili to chińskie danie wegetariańskie łatwe i szybkie w wykonaniu. Zaskakujące połączenie zielonych ogórków przesmażonych na woku z dodatkiem chili i miodu daje znakomity efekt smakowy. Jeżeli nie macie sosu hoisin możesz z tego dodatku zrezygnować, danie nie straci wiele na smaku. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Czas przygotowania | 25 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. zielonego ogórka długiego
- 2 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku posiekanego lub wycisniętego
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego
- 3 szt. papryczek chili suszonych lub świeżych, posiekanych (bez bestek)
- 2 szt. cebuli dymki posiekanej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka sosu hoisin
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju do smażenia
Składniki
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis