Grillowana ryba z grzybami shitake to smaczne i dietetyczne danie rybne z kuchni japońskiej. Dla miłośników grillowania może to być ciekawa odmiana od wszechobecnej kiełbaski i karkówki. Delikatnie przyprawioną rybę grilluję się razem z grzybem shitake w paczuszce z folii aluminiowej, dzięki czemu zachowuje ona w sobie większość aromatycznych soków.
Prep Time | 15 minut |
Passive Time | 30 minut moczenie grzybów |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 kawałki filetu z łososia lub soli, bez skóry
- 2 szt. grzybów shitake wymoczone w wodzie przez 20 minut, bez ogonków
- 2 łyżki sake lub białego wytrawnego wina
- szczypta soli do smaku
- kilka gałązek świeżej kolendry do dekoracji
- 1 szt. limonki lub cytryny
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu japońskiego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
Instructions
- Przygotować dwa arkusze folii aluminiowej i ułożyć na nich filety ryby.
- Brzegi folii podnieść do góry i zawinąć tak aby powstały pakieciki.
- Tak przygotowane paczuszki grillować lub piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 10min.
Share this Recipe