Przepis na Tofu grillowane po koreańsku (by Magda Klimczak)
Tofu grillowane po koreańsku to inspirowane kuchnią koreańską danie wegetariańskie. W daniu tym Magda użyła duża ilość mojej ulubionej koreańskie pasty chili Gochujang, a to gwarantuje, że będzie ostre i bardzo smaczne. Dzięki dodatkowi mirinu i miodu potrawa uzyskuje ciekawy ostro-słodki smak. Tofu po koreańsku możemy grillować a także upiec w piekarniku (wersja obiadowa).
Tofu grillowane po koreańsku - grill w wersji wege
Grill w wersji wege to nadal w naszym mięsożernym kraju nie lada wyzwanie. Oprócz pysznych warzyw, możemy też grillować różnego rodzaju sery. Ja dla odmiany proponuję danie z tofu. Do przygotowania tej potrawy najlepsze jest zwarte tofu. Możemy także uzyć miękkiego tofu ale przed zamarynowaniem polecam je odsączyć na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody. Tofu w moim daniu stanowi kontrapunkt dla chrupiących szparagów w panierce, ale równie dobre będzie podane jako danie główne np. z kimchi lub marynowanymi nowalijkami.Rodzaj dania | Dania główne, Dania z grilla |
Kuchnia | Inne kuchnie, Kuchnia koreańska |
Dieta | Wegetariańska |
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 8 godzin |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 paczka tofu zwartego (350g)
Marynata:
- 2 łyżki mirinu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki koreańskiej pasty chili Gochujang
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
Sos:
- 1 łyżka koreańskiej pasty chili Gochujang
- 2 łyżki majonezu
Składniki
Marynata:
Sos:
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Tofu kroimy w plastry, obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
- Na papier do pieczenia wykładamy tofu, smarujemy je dokładnie marynatą i pieczemy przez ok. 20 min w piekarniku nastawionym na 180°C ewentualnie grillujemy ułożone na tacce przez kilkanaście minut.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz