Kurczak z kalafiorem na ostro
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Przepis znalazłem w Polsce, ale podobno pochodzi z Wietnamu. Przygotowywałem go dla kilku i kilkunastu osób oczywiście zachowując proporcje. Wychodzi świetnie! Bardzo prosty w przygotowaniu naprawdę polecam. Podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.03.2024
Porcje Czas przygotowania
3osoby 30minut
Porcje Czas przygotowania
3osoby 30minut
Składniki
  • 400g piersi kurczakapokrojonych w kostkę lub paski
  • 1szt. kalafioraśredniej wielkości, podzielonego na różyczki
  • 2szt. cebuliśredniej wielkości, pokrojona w półplasterki
  • 3łyżki oleju do smażenia
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, usmażyć kurczaka, wyjąć na talerz.
  2. Dodać łyżkę oleju, usmażyć cebulę.
  3. Kalafior podzielony na różyczki zblanszować we wrzątku (trzeba uważać żeby się nie rozgotował i nie był zbyt miękki, w oryginalnym przepisie kalafior był smażony na patelni razem z cebula. Też tak robiłem, ale wydłużał się czas przygotowania)/
  4. Następnie do podsmażonej cebuli dodać zblaszowanego kalafiora i wcześniej usmażonego kurczaka.
  5. W kubku (250ml) rozpuścić we wrzątku pół kostki rosołowej i dodać 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżkę sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sambal oelek i dokładnie wszystko wymieszać, z następnie zalać kurczaka, kalafior i cebulę i wymieszać. Zagotować do zgęstnienia sosu (opcja).
  6. Podawać jak kto woli z ryżem lub makaronem. Oczywiście kurczaka można zastąpić innym mięsem lub rybą. Podobno jeśli coś zostanie to na drugi dzień też smakuje świetnie. Niestety ja tego nie wiem bo jak na razie ile razy przygotowałem tę potrawę nic nie zostało. Polecam i pozdrawiam Jarek.