Przepis na Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls (by Magda Klimczak)
Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls to świeży i zdrowy przepis kuchni wietnamskiej. Świeże sajgonki są podobne w składzie i wyglądzie do popularnych sajgonek serwowanych w barach wietnamskich, jednak nie smaży się ich tylko spożywa na pół-surowo. Częściowo przesmażony (mięso, owoce morza), częściowo surowy (warzywa i zioła) farsz jest zawijany w namoczony papier ryżowy i bez żadnej dodatkowej obróbki cieplnej serwowany do spożycia. Tak przygotowane sajgonki zajada się całe lub pocięte w kawałki, jedząc można je też maczać w rożnych sosach.
Świeże sajgonki dietetyczna kanapka
Przygotowane w ten sposób rolki stanowią bardzo zdrową i mało kaloryczną przekąskę. Jest to znakomita alternatywa dla rodzimych kanapek. Farsz składa się z surowych warzyw i ziół oraz lekko przesmażonego mięsa/owoców morza i zawinięty jest w zaledwie kilku-gramowy papier ryżowy. Papier ryżowy tworzy rolkę i nadaje smaku ale w porównaniu z pieczywem stanowi praktycznie zerowy wkład kaloryczny. Świeże sajgonki mogą być przygotowane rano i zjadane na drugie śniadanie lub lunch. Wprowadzenie tego zdrowego i niskokalorycznego dania do codziennej diety (zamiast kanapek) może przynieść naszemu zdrowiu nieocenione korzyści. Polecam!Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 5 minut |
Porcje |
sajgonki |
Składniki
- 200 g krewetek średnich (np. Black Tiger 31-40)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki sosu chili Sriracha
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- garść świeżej bazylii
- 4 szt. papieru ryżowego
Farsz warzywny:
- 3 szt. marchewki młodej
- 6 szt. szparagów
- 2 szt. cebuli dymki
- 50 g makaronu sojowego
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Sosy do maczania:
Składniki
Farsz warzywny:
Sosy do maczania: |
Sposób przygotowania
- Krewetki smażymy na oleju sezamowym (na niewielkim ogniu). Doprawiamy sosem chili i sosem sojowym. Przekładamy na talerz, studzimy.
- Marchewki tniemy w zapałki, szparagi na pół wzdłuż, dymkę na kawałki 5 cm. Mieszamy z ugotowanym makaronem (makaron zalewamy wrzątkiem na 3min, odsączamy) i imbirem, doprawiamy octem ryżowym i olejem sezamowym.
- Papier ryżowy delikatnie moczymy w wodzie, układamy na desce. Kładziemy na papier: usmażone krewetki, świeżą bazylię i mieszankę warzyw z makaronem. Zwijamy w ciasną rolkę.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz