Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls to świeży i zdrowy przepis kuchni wietnamskiej. Świeże sajgonki są podobne w składzie i wyglądzie do popularnych sajgonek serwowanych w barach wietnamskich, jednak nie smaży się ich tylko spożywa na pół-surowo. Częściowo przesmażony (mięso, owoce morza), częściowo surowy (warzywa i zioła) farsz jest zawijany w namoczony papier ryżowy i bez żadnej dodatkowej obróbki cieplnej serwowany do spożycia. Tak przygotowane sajgonki zajada się całe lub pocięte w kawałki, jedząc można je też maczać w rożnych sosach.
Świeże sajgonki dietetyczna kanapka
Przygotowane w ten sposób rolki stanowią bardzo zdrową i mało kaloryczną przekąskę. Jest to znakomita alternatywa dla rodzimych kanapek. Farsz składa się z surowych warzyw i ziół oraz lekko przesmażonego mięsa/owoców morza i zawinięty jest w zaledwie kilku-gramowy papier ryżowy. Papier ryżowy tworzy rolkę i nadaje smaku ale w porównaniu z pieczywem stanowi praktycznie zerowy wkład kaloryczny. Świeże sajgonki mogą być przygotowane rano i zjadane na drugie śniadanie lub lunch. Wprowadzenie tego zdrowego i niskokalorycznego dania do codziennej diety (zamiast kanapek) może przynieść naszemu zdrowiu nieocenione korzyści. Polecam!Prep Time | 15 minut |
Cook Time | 5 minut |
Servings |
sajgonki
|
Ingredients
- 200 g krewetek średnich (np. Black Tiger 31-40)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki sosu chili Sriracha
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- garść świeżej bazylii
- 4 szt. papieru ryżowego
Farsz warzywny:
- 3 szt. marchewki młodej
- 6 szt. szparagów
- 2 szt. cebuli dymki
- 50 g makaronu sojowego
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Sosy do maczania:
Ingredients
Farsz warzywny:
Sosy do maczania:
|
Instructions
- Krewetki smażymy na oleju sezamowym (na niewielkim ogniu). Doprawiamy sosem chili i sosem sojowym. Przekładamy na talerz, studzimy.
- Marchewki tniemy w zapałki, szparagi na pół wzdłuż, dymkę na kawałki 5 cm. Mieszamy z ugotowanym makaronem (makaron zalewamy wrzątkiem na 3min, odsączamy) i imbirem, doprawiamy octem ryżowym i olejem sezamowym.
- Papier ryżowy delikatnie moczymy w wodzie, układamy na desce. Kładziemy na papier: usmażone krewetki, świeżą bazylię i mieszankę warzyw z makaronem. Zwijamy w ciasną rolkę.
Share this Recipe