Przejdź do treści

Kurczak z kalafiorem / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak z kalafiorem
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 ocen
Jest to danie z kuchni wietnamskiej. Kalafior smakuje wręcz bosko - dzięki dodatkowi sosu rybnego ma zupełnie inny smak. Od razu po podaniu potrawa jest pikantna następnego dnia robi się słodkawa - w obydwu wersjach rewelacyjna:). Jedno z dań, które robię regularnie. Niestety zimą jest dość ciężko ze względu na brak świeżego kalafiora - no ale czasem można trafić w hipermarkecie:)
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. piersi kurczaka podwójnych, pokrojonych na małe kawałki
  • 1 szt. kalafiora średniego, podzielonego na różyczki
  • 2 szt. cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszanej z odrobiną wody
  • 3 łyżki oleju
Marynata:
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte
  • 1 łyżeczka pieprzu (użyć dużą ilość)
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 szt. piersi kurczaka podwójnych, pokrojonych na małe kawałki
  • 1 szt. kalafiora średniego, podzielonego na różyczki
  • 2 szt. cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszanej z odrobiną wody
  • 3 łyżki oleju
Marynata:
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte
  • 1 łyżeczka pieprzu (użyć dużą ilość)
Sos:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka zamarynować w pieprzu i czosnku, w tym czasie zająć się kalafiorem, cebulą i sosem.
  2. Usmażyć kurczaka na rumiano na 2 łyżkach oleju, wyciągnąć. Wlać resztę oleju, wrzucić na niego cebule, przesmażyć chwilę, dorzucić kalafiora.
  3. Dodać sos i kurczaka. Dusić dopóki kalafior nie zmięknie. Rozrobić mąkę z woda i zagęścić potrawę.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *