Przepis na Kurczak z kalafiorem / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 ocen
Jest to danie z kuchni wietnamskiej. Kalafior smakuje wręcz bosko - dzięki dodatkowi sosu rybnego ma zupełnie inny smak. Od razu po podaniu potrawa jest pikantna następnego dnia robi się słodkawa - w obydwu wersjach rewelacyjna:). Jedno z dań, które robię regularnie. Niestety zimą jest dość ciężko ze względu na brak świeżego kalafiora - no ale czasem można trafić w hipermarkecie:)
Jest to danie z kuchni wietnamskiej. Kalafior smakuje wręcz bosko - dzięki dodatkowi sosu rybnego ma zupełnie inny smak. Od razu po podaniu potrawa jest pikantna następnego dnia robi się słodkawa - w obydwu wersjach rewelacyjna:). Jedno z dań, które robię regularnie. Niestety zimą jest dość ciężko ze względu na brak świeżego kalafiora - no ale czasem można trafić w hipermarkecie:)
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 szt. piersi kurczaka podwójnych, pokrojonych na małe kawałki
- 1 szt. kalafiora średniego, podzielonego na różyczki
- 2 szt. cebuli pokrojonej w piórka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszanej z odrobiną wody
- 3 łyżki oleju
Marynata:
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1 łyżeczka pieprzu (użyć dużą ilość)
Sos:
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki sambal oelek
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Kurczaka zamarynować w pieprzu i czosnku, w tym czasie zająć się kalafiorem, cebulą i sosem.
- Usmażyć kurczaka na rumiano na 2 łyżkach oleju, wyciągnąć. Wlać resztę oleju, wrzucić na niego cebule, przesmażyć chwilę, dorzucić kalafiora.
- Dodać sos i kurczaka. Dusić dopóki kalafior nie zmięknie. Rozrobić mąkę z woda i zagęścić potrawę.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1488)
- [+]Kuchnia chińska (313)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (26)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (19)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (4)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (158)
- [+]Kuchnia tajska (171)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (82)
- Przyprawy indyjskie (24)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (313)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
Dodaj komentarz