Kurczak z kalafiorem
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 ocen
Jest to danie z kuchni wietnamskiej. Kalafior smakuje wręcz bosko – dzięki dodatkowi sosu rybnego ma zupełnie inny smak. Od razu po podaniu potrawa jest pikantna następnego dnia robi się słodkawa – w obydwu wersjach rewelacyjna:). Jedno z dań, które robię regularnie. Niestety zimą jest dość ciężko ze względu na brak świeżego kalafiora – no ale czasem można trafić w hipermarkecie:)

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

20.04.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Czas oczekiwania
30minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Czas oczekiwania
30minut
Składniki
  • 2szt. piersi kurczakapodwójnych, pokrojonych na małe kawałki
  • 1szt. kalafioraśredniego, podzielonego na różyczki
  • 2szt. cebulipokrojonej w piórka
  • 1łyżeczka mąki ziemniaczanejrozmieszanej z odrobiną wody
  • 3łyżki oleju
Marynata:
  • 2ząbki czosnkuwyciśnięte
  • 1łyżeczka pieprzu(użyć dużą ilość)
Sos:
Dodatek:
Sposób przygotowania
  1. Kurczaka zamarynować w pieprzu i czosnku, w tym czasie zająć się kalafiorem, cebulą i sosem.
  2. Usmażyć kurczaka na rumiano na 2 łyżkach oleju, wyciągnąć. Wlać resztę oleju, wrzucić na niego cebule, przesmażyć chwilę, dorzucić kalafiora.
  3. Dodać sos i kurczaka. Dusić dopóki kalafior nie zmięknie. Rozrobić mąkę z woda i zagęścić potrawę.