Przepis na Wietnamski kurczak z nerkowcami / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wietnamski kurczak z nerkowcami
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Danie które podbiło nie tylko mój żołądek, ale też smakowało mojej żonie, która nie przepada za kuchnią azjatycką - oto najlepsza reklama tego przepisu. Podawać z ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 szt. cebuli pokrojona w ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku posiekanego
  • 1 łyżeczka papryczek chili posiekanych (lub więcej według gustu)
  • 350 g piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
  • 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szt. papryki żółtej pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru palmowego
  • 3 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 3 łyżki oleju
Dodatek:
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 szt. cebuli pokrojona w ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku posiekanego
  • 1 łyżeczka papryczek chili posiekanych (lub więcej według gustu)
  • 350 g piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
  • 1/2 szt. papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szt. papryki żółtej pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru palmowego
  • 3 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • 3 łyżki oleju
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Na suchej patelni (na małym ogniu) uprażyć (do lekkiego zbrązowienia) orzechy nerkowca, odstawić do wystygnięcia.
  2. Na suchej patelni (na małym ogniu) uprażyć na brązowo wiórki kokosowe, odstawić do wystygnięcia.
  3. Do rozgrzanego woka wlać 1 łyżkę oleju, rozgrzać, dodać cebulę, czosnek i chili i na średnim ogniu przesmażyć 3 min. wyjąć.
  4. Wok umyć, wysuszyć, rozgrzać i wlać resztę oleju, rozgrzać aż zacznie dymić wrzucić kurczaka i papryki, smażyć mieszając do zbrązowienia kurczaka.
  5. Zmniejszyć ogień pod wokiem do średniego, dołożyć do woka przesmażoną cebulę z chili i czosnkiem, dolać sos ostrygowy, rybny, cukier i smażyć 2-3 min. następnie dodać uprażone orzechy nerkowca, wymieszać.
  6. Od razu podawać z ryżem. Na wierzchu danie posypać posiekaną dymką i uprażonymi wiórkami kokosowymi
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.