Przepis na Wietnamska aromatyczna smażona wołowina
Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Wietnamska aromatyczna smażona wołowina to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, aromatyczna potrawa charakterystyczna dla kuchni wietnamskiej. Przyprawy tj anyż, cynamon i kardamon nadają jej korzennego smaku, chili pikantności a prażone płatki migdałów chrupkości. Należy jednak odpowiednio wybrać/przygotować mięso – jeśli mamy polędwicę wołową (niestety jest bardzo droga) sprawa jest prosta, mięso z pewnością będzie miękkie. Natomiast inne kawałki wołowiny wymagają drobnego pokrojenia (koniecznie w poprzek włókien) i wcześniejszego zamarynowania aby skruszały.
Wietnamska aromatyczna smażona wołowina to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, aromatyczna potrawa charakterystyczna dla kuchni wietnamskiej. Przyprawy tj anyż, cynamon i kardamon nadają jej korzennego smaku, chili pikantności a prażone płatki migdałów chrupkości. Należy jednak odpowiednio wybrać/przygotować mięso – jeśli mamy polędwicę wołową (niestety jest bardzo droga) sprawa jest prosta, mięso z pewnością będzie miękkie. Natomiast inne kawałki wołowiny wymagają drobnego pokrojenia (koniecznie w poprzek włókien) i wcześniejszego zamarynowania aby skruszały.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Marynata (opcjonalnie)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
Składniki
- 600 g wołowiny pokrojonej w cienkie paseczki
- 1 szt. cebuli średniej, pokrojonej w ćwierćtalarki
- 3 ząbki czosnku zmiażdżone lub 2 łyżeczki pasty z czosnku
- 1 szt. papryczki chili świeżej lub z zalewy, drobno pokrojonej
- 10 cm trawy cytrynowej świeżej lub z zalewy, drobno pokrojonej
- 1 szt. anyżu gwiazdkowatego
- 1 laska kory cynamonu
- 2-3 strączki kardamonu zielonego wyłuskanego
- 250 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, pokrojonej na 4 cm kawałki
- 1/2 szklanki świeżej kolendry
- 1/2 szklanki migdałów w płatkach, uprażonych na patelni
- 3 łyżki oleju arachidowego do smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki sosu rybnego
Dodatek:
- 400 g makaronu ryżowego ugotowanego
Składniki
Marynata (opcjonalnie)
Składniki
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Przygotować marynatę i włożyć drobno pokrojone mięso.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Komentarze
Jeden z moich ulubionych przepisów, korzystam z niego o kilku lat. Uwielbiam go za wyjątkową kompozycję smaków bo większość orientalnych dań i przepisów jest już u nas dobrze znana i rzadko tak zaskakuje.
Dodaj komentarz