Przepis na Wietnamska aromatyczna smażona wołowina

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wietnamska aromatyczna smażona wołowina
Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Wietnamska aromatyczna smażona wołowina to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, aromatyczna potrawa charakterystyczna dla kuchni wietnamskiej. Przyprawy tj anyż, cynamon i kardamon nadają jej korzennego smaku, chili pikantności a prażone płatki migdałów chrupkości. Należy jednak odpowiednio wybrać/przygotować mięso – jeśli mamy polędwicę wołową (niestety jest bardzo droga) sprawa jest prosta, mięso z pewnością będzie miękkie. Natomiast inne kawałki wołowiny wymagają drobnego pokrojenia (koniecznie w poprzek włókien) i wcześniejszego zamarynowania aby skruszały.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata (opcjonalnie)
Składniki
  • 600 g wołowiny pokrojonej w cienkie paseczki
  • 1 szt. cebuli średniej, pokrojonej w ćwierćtalarki
  • 3 ząbki czosnku zmiażdżone lub 2 łyżeczki pasty z czosnku
  • 1 szt. papryczki chili świeżej lub z zalewy, drobno pokrojonej
  • 10 cm trawy cytrynowej świeżej lub z zalewy, drobno pokrojonej
  • 1 szt. anyżu gwiazdkowatego
  • 1 laska kory cynamonu
  • 2-3 strączki kardamonu zielonego wyłuskanego
  • 250 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 1/2 szklanki świeżej kolendry
  • 1/2 szklanki migdałów w płatkach, uprażonych na patelni
  • 3 łyżki oleju arachidowego do smażenia
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata (opcjonalnie)
Składniki
  • 600 g wołowiny pokrojonej w cienkie paseczki
  • 1 szt. cebuli średniej, pokrojonej w ćwierćtalarki
  • 3 ząbki czosnku zmiażdżone lub 2 łyżeczki pasty z czosnku
  • 1 szt. papryczki chili świeżej lub z zalewy, drobno pokrojonej
  • 10 cm trawy cytrynowej świeżej lub z zalewy, drobno pokrojonej
  • 1 szt. anyżu gwiazdkowatego
  • 1 laska kory cynamonu
  • 2-3 strączki kardamonu zielonego wyłuskanego
  • 250 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 1/2 szklanki świeżej kolendry
  • 1/2 szklanki migdałów w płatkach, uprażonych na patelni
  • 3 łyżki oleju arachidowego do smażenia
Sos:
Dodatek:
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować składniki.
    Wietnamska aromatyczna smażona wołowina
  2. Wołowinę pociąć w cieniutkie paski. Najlepiej jest ją lekko zamrozić, nastepnie pociąć w cieniutkie plasterki.
    Wietnamska aromatyczna smażona wołowina
  3. Następnie każdy plasterek pociąć w cieniutkie paski.
    Wietnamska aromatyczna smażona wołowina
  4. Przygotować marynatę i włożyć drobno pokrojone mięso.
  5. Rozgrzać wok i wlać 2 łyżki oleju. Wołowinę należy smażyć w 2 partiach, szybko mieszając, aż zmieni kolor. Przełożyć usmażone mięso na półmisek, przykryć.
    Wietnamska aromatyczna smażona wołowina
  6. Wok osuszyć i ponownie rozgrzać nieco oleju. Smażyć cebulę, mieszając, aż zmięknie a następnie dodać czosnek, chili, trawę cytrynową. Smażyć kilkanaście sekund i dodać przyprawy – anyż, cynamon i kardamon a następnie fasolkę. Smażyć kilka minut, aż fasolka zmięknie.
    Wietnamska aromatyczna smażona wołowina
  7. Następnie dodać mięso i wlać sos. Zamieszać i podgrzać, cały czas mieszając. Na końcu posypać całość kolendrą i płatkami , wymieszać.
    Wietnamska aromatyczna smażona wołowina
  8. Przed podaniem usunąć korę cynamonu i anyż. Można udekorować gałązką kolendry. Dobrze smakuje w towarzystwie makaronu ryżowego. Smacznego!
    Wietnamska aromatyczna smażona wołowina
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.