Przepis na Wietnamska aromatyczna smażona wołowina
Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Wietnamska aromatyczna smażona wołowina to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, aromatyczna potrawa charakterystyczna dla kuchni wietnamskiej. Przyprawy tj anyż, cynamon i kardamon nadają jej korzennego smaku, chili pikantności a prażone płatki migdałów chrupkości. Należy jednak odpowiednio wybrać/przygotować mięso – jeśli mamy polędwicę wołową (niestety jest bardzo droga) sprawa jest prosta, mięso z pewnością będzie miękkie. Natomiast inne kawałki wołowiny wymagają drobnego pokrojenia (koniecznie w poprzek włókien) i wcześniejszego zamarynowania aby skruszały.
Wietnamska aromatyczna smażona wołowina to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, aromatyczna potrawa charakterystyczna dla kuchni wietnamskiej. Przyprawy tj anyż, cynamon i kardamon nadają jej korzennego smaku, chili pikantności a prażone płatki migdałów chrupkości. Należy jednak odpowiednio wybrać/przygotować mięso – jeśli mamy polędwicę wołową (niestety jest bardzo droga) sprawa jest prosta, mięso z pewnością będzie miękkie. Natomiast inne kawałki wołowiny wymagają drobnego pokrojenia (koniecznie w poprzek włókien) i wcześniejszego zamarynowania aby skruszały.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
Marynata (opcjonalnie)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
Składniki
- 600 g wołowiny pokrojonej w cienkie paseczki
- 1 szt. cebuli średniej, pokrojonej w ćwierćtalarki
- 3 ząbki czosnku zmiażdżone lub 2 łyżeczki pasty z czosnku
- 1 szt. papryczki chili świeżej lub z zalewy, drobno pokrojonej
- 10 cm trawy cytrynowej świeżej lub z zalewy, drobno pokrojonej
- 1 szt. anyżu gwiazdkowatego
- 1 laska kory cynamonu
- 2-3 strączki kardamonu zielonego wyłuskanego
- 250 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, pokrojonej na 4 cm kawałki
- 1/2 szklanki świeżej kolendry
- 1/2 szklanki migdałów w płatkach, uprażonych na patelni
- 3 łyżki oleju arachidowego do smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki sosu rybnego
Dodatek:
- 400 g makaronu ryżowego ugotowanego
Składniki
Marynata (opcjonalnie)
Składniki
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Przygotować marynatę i włożyć drobno pokrojone mięso.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1560)
- [+]Kuchnia chińska (331)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz