Przepis na Wieprzowina z cebulą i kiełkami fasoli mung / Przepis internauty
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 2 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 300 g schabu
- 1 szt. cebuli średniej, pociętej w półplasterki
- garść kiełków fasoli mung
- 4 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 3 cm świeżego imbiru posiekanego
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 100 ml bulionu
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z 3 łyżkami wody
Marynata do mięsa:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka sambal oelek
Składniki
Marynata do mięsa:
|
Głosów: 0
Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Mięso kroimy na cieniutkie plasterki, im będą cieńsze tym lepsze, dodajemy składniki marynaty i odstawiamy do lodówki na 1h lub 2h (polecam odstawić na 2h, wtedy będziemy mieli pewność, że mięso przesiąknie wszystkimi składnikami).
- Rozgrzewamy woka, wlewamy 2 łyżki oleju i czekamy aż się solidnie rozgrzeje. Wrzucamy mięso i smażymy około 3-5 min (w zależności od palnika) - mięso gotowe powinno być zarumienione . Mięso odkładamy na talerz.
- W czystym woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy wcześniej pokrojone warzywa: cebule, czosnek, imbir, całość smażymy około 3 min.
- Do smażących się warzyw dorzucamy wcześniej usmażone mięso, oraz kiełki fasoli mung. Całość smażymy około minuty.
- Następnie wlewamy bulion, gotujemy od 30 sek. do 1 minuty. Na koniec zagęszczamy wszystko skrobią wymieszaną z wodą. Smażymy do czasu aż sos nie zgęstnieje. Gotowe, podajemy z ryżem. Smacznego.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz