Polędwiczka wieprzowa z wietnamskim sosem karmelowym to wietnamskie danie w pysznym słodko-kwaśnym sosie. Nadaje się na imprezę jak przekąską a także jako danie główne serwowane z gotowanym ryżem jaśminowym i ostrymi surówkami.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
Sos wietnamski:
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 1,5 łyżki sosu rybnego
- 1,5 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 szt. papryczki chili suszonej posiekanej, bez pestek
Do przybrania:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, pokrojony w 1 cm kawałki
Dodatki:
- 2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- kimchi zob. przepis na kimchi z kapusty
Składniki
Marynata:
Sos wietnamski:
Do przybrania:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Włożyć polędwicę do płaskiego naczynia. Wymieszać w filiżance składniki marynaty i polać tą mieszanką mięso. Marynować przez 10 minut.
- Wsypać cukier trzcinowy i cukier puder do małego rondelka i zalać 2 łyżkami wody. Podgrzewać aż się rozpuszczą a następnie gotować przez 2 minuty do lekkiego zredukowania płynu i uzyskania lekko brązowego koloru.
- Dolać do rondelka sos rybny, sok z limonki, olej i wrzucić pokrojone chilli. Chwilę podgrzewać na małym ogniu.
Udostępnij ten przepis