Polędwiczka wieprzowa z wietnamskim sosem karmelowym
Polędwiczka wieprzowa z wietnamskim sosem karmelowym to wietnamskie danie w pysznym słodko-kwaśnym sosie. Nadaje się na imprezę jak przekąską a także jako danie główne serwowane z gotowanym ryżem jaśminowym i ostrymi surówkami.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.03.2024
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Czas oczekiwania
10minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 30minut
Czas oczekiwania
10minut
Składniki
Marynata:
Sos wietnamski:
Do przybrania:
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, pokrojony w 1 cm kawałki
Sposób przygotowania
  1. Polędwiczkę przesiać na 2 części (żeby zmieściła się na patelni).
  2. Włożyć polędwicę do płaskiego naczynia. Wymieszać w filiżance składniki marynaty i polać tą mieszanką mięso. Marynować przez 10 minut.
  3. Wsypać cukier trzcinowy i cukier puder do małego rondelka i zalać 2 łyżkami wody. Podgrzewać aż się rozpuszczą a następnie gotować przez 2 minuty do lekkiego zredukowania płynu i uzyskania lekko brązowego koloru.
  4. Dolać do rondelka sos rybny, sok z limonki, olej i wrzucić pokrojone chilli. Chwilę podgrzewać na małym ogniu.
  5. Rozgrzać patelnię, wlać 2-3 łyżki oleju i po minucie wrzucić polędwicę. Smażyć po 4 minuty z każdej strony aż straci różowy kolor. Zdjąć mięso z patelni na deskę do krojenia aby chwilę “odpoczęło”.
  6. Po 5 minutach pokroić w plastry, układać na półmisku i polać sosem wietnamskim. Przed podaniem posypać dymką.