Kuchnia indonezyjska

Z pewnością nie raz próbowałeś kuchni japońskiej, chińskiej czy indyjskiej – restauracje i bary serwujące tego typu dania cieszą się ogromną popularnością nie tylko w naszym kraju. Kuchnia indonezyjska nie zdobyła jeszcze podobnej popularności, a sama Indonezja pozostaje tajemnicza w kontekście kulinarnym. Może czas to zmienić? Pomogą Ci w tym przepisy dostępne na naszej stronie internetowej. Zacznijmy jednak od początku. Kuchnia indonezyjska to kuchnia wielu regionów – każda z nich wyróżnia się bogactwem regionalnych przypraw i niecodziennymi połączeniami smakowymi.

Na czym bazuje? Produkty, które obowiązkowo powinny się znaleźć w indonezyjskiej kuchni, to m.in.: ryż, różnego rodzaju mięsa, ryby i owoce morza, mleko kokosowe, mango i banany oraz pasta z orzeszków ziemnych. Już na pierwszy rzut oka można stwierdzić, że jedną z najbardziej charakterystycznych cech kuchni indonezyjskiej jest łączenie pozornie niepasujących do siebie smaków, na przykład słonego i słodkiego.

Poznaj przepisy na pyszne dania kuchni indonezyjskiej!

Do najpopularniejszych dań kuchni indonezyjskiej można zaliczyć m.in.: nasi goreng (smażony ryż z dodatkiem przypraw i sezonowych warzyw), sate ayam (szaszłyki z kurczaka serwowane z dipem z orzeszków), nasi padang (mieszanka ryżu, pasty curry i mleczka kokosowego) oraz rawon (zupa z wołowiny z dodatkiem soku z limonki i orzeszków keluak). Przepisy kuchni indonezyjskiej nie są trudne w przygotowaniu – wystarczy odrobina chęci, sprawdzona receptura oraz… najwyższej jakości, oryginalne produkty spożywcze. Na naszej stronie internetowej znajdziesz wiele przepisów na pyszne dania kuchni indonezyjskiej – od smacznych sałatek idealnych na przystawkę, poprzez aromatyczne zupy i sosy, aż po różnego rodzaju potrawy z ryżu. W delikatesach orientalnych znajdziesz też wszelkie niezbędne artykuły spożywcze, dzięki którym w domowym zaciszu odtworzysz smaki prawdziwej kuchni indonezyjskiej. Nie wierzysz? Przekonaj się sam!

Indonezyjska sałatka Gado Gado

Indonezyjska zupa Soto (by M. Klimczak)

Satay wołowy z sosem z orzeszków (by Magda Klimczak)

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

Ketjap Manis indonezyjski słodki sos sojowy

Słodko-kwaśna surówka z czerwonej kapusty z orzeszkami ziemnymi

Ryż po indonezyjsku Nasi Goreng

Satay (sataj) / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,70 / 10 ocen
Satay (sataj) to znane w różnych częściach świata jako:u: satay (Indonezja/Malezja), kebab (Turcja), yakitori (Japonia), szaszłyk (Polska). Danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa - kurczaka, wołowiny, ryby, etc nadzianych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami.

Czytaj dalej

Ryż gotowany metodą absorpcji

Ocena ze starego portalu: 4,71 / 51 ocen
Ryż gotowany metodą absorpcji to absolutna podstawa żywienia w krajach azjatyckich. W gotowaniu metodą absorpcji dodaje się odpowiednią ilość wody i gotuje, aż cała woda wchłonie się do ryżu. Gotowanie ryżu w dużej ilości wody, a następnie jej odlewanie (tak jak przy gotowaniu ziemniaków) jest absolutnie niedopuszczalne, w ten sposób odlewa się większość zdrowych składników. Ryż ugotowany metoda absorpcji ma puszystą, lekko klejąca strukturę i jest zdecydowanie smaczniejszy od ryżu gotowanego jak ziemniaki. Ten sposób stosuję się do większości odmian ryżu, zmieniając tylko ilość wody i czas gotowania, niektóre odmiany ryżu gotuję się na parze.

Czytaj dalej