Indonezyjska sałatka Gado Gado

Indonezyjska zupa Soto (by M. Klimczak)

Satay wołowy z sosem z orzeszków (by Magda Klimczak)

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

Ketjap Manis indonezyjski słodki sos sojowy

Słodko-kwaśna surówka z czerwonej kapusty z orzeszkami ziemnymi

Ryż po indonezyjsku Nasi Goreng

Satay (sataj) / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,70 / 10 ocen
Satay (sataj) to znane w różnych częściach świata jako:u: satay (Indonezja/Malezja), kebab (Turcja), yakitori (Japonia), szaszłyk (Polska). Danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa - kurczaka, wołowiny, ryby, etc nadzianych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami.

Czytaj dalej

Ryż gotowany metodą absorpcji

Ocena ze starego portalu: 4,71 / 51 ocen
Ryż gotowany metodą absorpcji to absolutna podstawa żywienia w krajach azjatyckich. W gotowaniu metodą absorpcji dodaje się odpowiednią ilość wody i gotuje, aż cała woda wchłonie się do ryżu. Gotowanie ryżu w dużej ilości wody, a następnie jej odlewanie (tak jak przy gotowaniu ziemniaków) jest absolutnie niedopuszczalne, w ten sposób odlewa się większość zdrowych składników. Ryż ugotowany metoda absorpcji ma puszystą, lekko klejąca strukturę i jest zdecydowanie smaczniejszy od ryżu gotowanego jak ziemniaki. Ten sposób stosuję się do większości odmian ryżu, zmieniając tylko ilość wody i czas gotowania, niektóre odmiany ryżu gotuję się na parze.

Czytaj dalej