Przepis na Ryż po indonezyjsku Nasi Goreng
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
- 225 g ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu z odrobiną soli
- 5 szt. cebuli dymki same cebulki, posiekane
- 125 g groszku lub fasolki, lekko podgotowanego
- 450 g krewetek małych lub średnich
- 2 łyżki sosu sojowego
- 150 ml bulionu lub wody
- 2 łyżki oleju lub ghee
Na pastę:
- 1 szt. cebuli posiekanej
- 1 szt. papryczki chili suszonej bez pestek
- 2 zabki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 1/2 łyżeczki curry madras
- 1 łyżka indyjskiej pasty curry
- 1 łyżka oleju
Na omlet:
- 2 szt. jajka
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 1/2 łyżka sosu sojowego
- szczypta soli
Do przybrania:
- 2 łyżki świeżej kolendry lub naci pietruszki
Składniki
Na pastę:
Na omlet:
Do przybrania:
|
Sposób przygotowania
- Ugotować ryż wg. przepisu z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
- Jaja rozbić i delikatnie roztrzepać (wprowadzić w masę jajeczną jak najmniej powietrza), dodać olej sezamowy, sos sojowy i sól.
- Na grubej patelni (najlepiej prostokątnej) usmażyć jak omlet tamago (zobacz przepis na tamago). Gotowy, zwinięty omlet pokroić w 1 cm plasterki i odstawić.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1548)
- [+]Kuchnia chińska (325)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz