Przepis na Ketjap Manis indonezyjski słodki sos sojowy

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ketjap Manis indonezyjski słodki sos sojowy
Ocena ze starego portalu: 5,0 / 2 oceny
Ketjap Manis to bardzo popularny w Indonezji aromatyczny, słodki sos sojowy. Stosuje się go jako dip do maczania lub jako dodatek do zup, gulaszy i marynat. Można go przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Gotowy Ketjap Manis jest też dostępny w naszym sklepie.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
Składniki
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
Składniki
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować składniki.
    Ketjap manis1
  2. Wodę wlać do rondelka i włożyć cukier. Gotować mieszając aż do momentu rozpuszczenia się cukru (można przyśpieszyć rozpuszczanie miażdżąc wcześniej cukier w moździerzu).
    Ketjap manis
  3. Dolać sos sojowy, wrzucić anyż, imbir, czosnek i pastę curry.Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 15 minut aż sos zgęstnieje.
    Ketjap manis
  4. Jeżeli chcemy uzyskać bardzo gęsty sos to należy teraz dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą i zagotować aż mąka zagęści sos. Zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie wlać do słoika i przechowywać w lodówce.
Udostępnij ten przepis

Komentarze

  • Endrju pisze:

    W przepisie jest mowa o dodaniu sosu sojowego, ale w składnikach nie jest wymieniony… a to raczej podstawowy składnik, nie wiadomo ile należy go dodać.

    • Przemek Przesmycki pisze:

      Rzeczywiście sos przepadł podczas niedawnego przepisywania ręcznego ze starego serwisu, należy użyć 2/3 szklanki sosu sojowego. Za moment uzupełnię.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.