Przepis na Ketjap Manis indonezyjski słodki sos sojowy
Ocena ze starego portalu: 5,0 / 2 oceny
Ketjap Manis to bardzo popularny w Indonezji aromatyczny, słodki sos sojowy. Stosuje się go jako dip do maczania lub jako dodatek do zup, gulaszy i marynat. Można go przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Gotowy Ketjap Manis jest też dostępny w naszym sklepie.
Ketjap Manis to bardzo popularny w Indonezji aromatyczny, słodki sos sojowy. Stosuje się go jako dip do maczania lub jako dodatek do zup, gulaszy i marynat. Można go przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Gotowy Ketjap Manis jest też dostępny w naszym sklepie.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
|
Składniki
- 1/2 szklanki wody
- 100 g cukru brązowego lub cukru palmowego
- 2/3 szklanki sosu sojowego
- 1 gwiazdka anyżu gwiazdkowatego
- 1 cm świeżego imbiru drobno posiekanego
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1 łyżeczka pasty curry czerwonej
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcja), rozmieszanej w łyżce wody, uzyskamy gęstą konsystencję
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Jeżeli chcemy uzyskać bardzo gęsty sos to należy teraz dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą i zagotować aż mąka zagęści sos. Zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie wlać do słoika i przechowywać w lodówce.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1558)
- [+]Kuchnia chińska (335)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (335)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Komentarze
W przepisie jest mowa o dodaniu sosu sojowego, ale w składnikach nie jest wymieniony… a to raczej podstawowy składnik, nie wiadomo ile należy go dodać.
Rzeczywiście sos przepadł podczas niedawnego przepisywania ręcznego ze starego serwisu, należy użyć 2/3 szklanki sosu sojowego. Za moment uzupełnię.
Dodaj komentarz