Przepis na Satay (sataj) / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,70 / 10 ocen
Satay (sataj) to znane w różnych częściach świata jako:u: satay (Indonezja/Malezja), kebab (Turcja), yakitori (Japonia), szaszłyk (Polska). Danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa - kurczaka, wołowiny, ryby, etc nadzianych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami.
Satay (sataj) to znane w różnych częściach świata jako:u: satay (Indonezja/Malezja), kebab (Turcja), yakitori (Japonia), szaszłyk (Polska). Danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa - kurczaka, wołowiny, ryby, etc nadzianych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami.
Rodzaj dania | Dania główne, Dania z grilla, Przekąski |
Kuchnia | Kuchnia indonezyjska |
Dieta | Mięsna - drób |
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 2 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 500 g piersi kurczaka
Marynata:
- 4 łyzki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka świeżej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka miodu
Sos sataj:
- 1 szt. cebuli mała, posiekana
- 1/2 łyżeczki chili mielonego
- 100 g masła orzechowego lub zmielonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyzki oleju do smażenia
Przybory:
- kilka patyczków do szaszłyków
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Sos sataj:
Przybory:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (3)
- [+]Artykuły spożywcze (1546)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (26)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (160)
- [+]Kuchnia tajska (173)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (34)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz