Przepis na Indonezyjski smażony ryż
Indonezyjski smażony ryż to nasza interpretacja popularnego indonezyjskiego dania Nasi Goreng, które oryginalnie powstało jako sposób na zagospodarowanie gotowanego ryżu pozostałego z poprzedniego dnia. Apetycznie wyglądający brązowy ryż doprawiony słodkim sosem sojowym, sosem chili sambal oelek, sosem rybnym, czosnkiem, imbirem z dodatkiem kalafiora i cukinii serwowany z jakiem sadzonym. Danie to możemy podać na obiad, lunch a nawet na śniadanie.
Indonezyjski smażony ryż Nasi Goreng występuje w wielu rożnych odmianach i wariantach: z mięsem, owocami morza, rożnymi warzywami i dodatkami, jednak jego najważniejszą i nieodzowną cechą jest obecność indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego Ketjap Manis. Dodatek sporej ilości gęstego Ketjap Manis nadaje ryżowi brązowy kolor i słodkawy smak. Bardzo częstym dodatkiem do tego dania jest sadzone jajko i u nas też go nie zabrakło. Nie użyliśmy natomiast innego popularnego w Indonezji składnika, którym jest bardzo "aromatyczna" i trudno dostępna pasta krewetkowa - zastąpiliśmy ją bardziej akceptowalnym dla polskiego konsumenta sosem rybnym.
Indonezyjski smażony ryż Nasi Goreng występuje w wielu rożnych odmianach i wariantach: z mięsem, owocami morza, rożnymi warzywami i dodatkami, jednak jego najważniejszą i nieodzowną cechą jest obecność indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego Ketjap Manis. Dodatek sporej ilości gęstego Ketjap Manis nadaje ryżowi brązowy kolor i słodkawy smak. Bardzo częstym dodatkiem do tego dania jest sadzone jajko i u nas też go nie zabrakło. Nie użyliśmy natomiast innego popularnego w Indonezji składnika, którym jest bardzo "aromatyczna" i trudno dostępna pasta krewetkowa - zastąpiliśmy ją bardziej akceptowalnym dla polskiego konsumenta sosem rybnym.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu, otrzymamy ok. 2 szklanek ryżu ugotowanego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 szt. szalotki lub 2 cebulki z dymki, posiekane
- 3 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 1 łyżka świeżego imbiru startego lub posiekanego
- 1/2 cukinii pociętej w plasterki
- 1 szklanka kalafiora podzielonego na różyczki
- 2 jajka
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki sambal oelek lub więcej jeżeli lubisz ostre smaki
- 3 łyżki Ketjap Manis
- sól do smaku
Do posypania:
- cebula dymka sam szczypior, posiekany
- sezam biały
Składniki
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Z wyprzedzeniem gotujemy ryż metodą absorpcji (zobacz przepis). Spulchniamy i odstawiamy na kilka godzin żeby ładnie przesechł. Do tego przepisu idealnie nadają się resztki ryżu z poprzedniego dnia.
- W woku na dużym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przesmażamy krótko szalotki, czosnek i imbir. Dodajemy pociętą w plasterki cukinię i kalafiora, smażymy mieszając warzywa aż kalafior zmięknie.
- W tym samym czasie na osobnej patelni smażymy na dużym ogniu jajka sadzone.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Promocja (5)
- [+]Artykuły spożywcze (1822)
- [+]Kuchnia chińska (396)
- Sosy chińskie (35)
- Olej, ocet, pasty (13)
- Makaron, ryż, mąka (32)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (19)
- Herbata, napoje (15)
- [+]Kuchnia japońska (187)
- [+]Kuchnia tajska (223)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (23)
- Pasty, przyprawy (33)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (21)
- [+]Kuchnia chińska (396)
- [+]Przybory kuchenne (159)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (19)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (7)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (39)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (1)
Dodaj komentarz