Orientalne śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego powinno być nie tylko pyszne, ale również energetyczne i pełnowartościowe. Śniadanie europejskie różni się od tego spożywanego w krajach azjatyckich – jedną z różnic jest wybór konkretnych produktów, które wykorzystuje się do jego przyrządzenia. W kuchni chińskiej, japońskiej czy tajskiej nie spotkasz raczej klasyczne owsianki na mleku czy waniliowych pankejków – śniadanie azjatyckie, podobnie jak inne dania tej kuchni, bazuje na niecodziennych połączeniach smakowych i produktach, które w rejonie Azji są ogólnodostępne, czyli na przykład ryż, makaron lub owoce morza.

Aby przybliżyć naszym czytelnikom kuchnię i po części kulturę Orientu, stworzyliśmy kolekcję przepisów kulinarnych na wiele pysznych i prostych w przygotowaniu dań kuchni japońskiej, chińskiej, tajskiej, indyjskiej, wietnamskiej i koreańskiej – wśród nich znajdziesz nie tylko sprawdzone receptury na dania główne, przystawki czy zupy, ale również szybkie i niedrogie przepisy na wyśmienite orientalne śniadania.

Omlet po tajsku? A może miso tamago z ryżem japońskim

Pewnie nieraz jadłeś sushi, sajgonki czy kurczaka tikka masala – niewiele jednak osób miało przyjemność spróbować orientalnych śniadań, które nawet najbardziej wybrednych smakoszy zachwycą niecodziennym smakiem na długo zapadającym w pamięć. Teraz możesz je przygotować w zaciszu własnej kuchni – na naszej stronie znajdziesz wiele prostych przepisów na orientalne śniadania, w tym receptury na m.in.: ramen z grzybami i jajkiem, owsiankę z płatków ryżowych i mleka kokosowego, krewetki fu yong, smażone jajka pani Jang czy wspomniany już omlet z grzybami i kurczakiem po tajsku. Każdy przepis zawiera informacje dotyczące czasu przygotowania i ilości porcji oraz listę produktów, których będziesz potrzebował. Niżej znajdziesz szczegółowy opis jak krok po kroku przygotować daną potrawę – niektóre receptury zostały opatrzone kolorowymi zdjęciami, dzięki czemu możesz zobaczyć, jak finalnie wygląda danie.

Polenta z grzybami shitake

Indonezyjski smażony ryż

Makaron ramen z grzybami i jajkiem

Chrupiące ziołowe placuszki

Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego z pistacjami i chia (by Magda Klimczak)

Jajka smażone z pomidorami

Krewetki fu yong

Omlet z grzybami i kurczakiem po tajsku

Misotamago z ryżem japońskim / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Chciałbym Wam polecić przepis prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni, bardzo prosty i bardzo smaczny. Tłumaczyłem go z jakiejś japońskiej strony, szukając przepisów na coś, do czego można wykorzystać pastę miso, oprócz słynnej zupki o identycznej nazwie. Miso (jap. 味噌) to tradycyjna gęsta pasta japońska produkowana ze sfermentowanego ryżu, pszenicy i/lub soi, z solą i drożdżami. Mój przepis to ryż z jajkiem przygotowanym z pastą miso - "misotamago" w wolnym tłumaczeniu oznacza właśnie "jajko z miso". Podałem proporcje na 1 osobę - wystarczy pomnożyć odpowiednią liczbę razy, by uzyskać przepis na pyszne śniadanko/kolację dla całej rodziny.

Czytaj dalej

Śniadanie fusion sushi / Przepis internauty

0
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
To orientalne śniadanie to doskonała zabawa z kuchnią fusion, także dla tych, którzy chcą się oswoić z sushi.

Czytaj dalej

0
Twój koszyk jest pusty

Nie dodano żadnych produktów do koszyka.

Przeglądaj produkty