Krewetki fu yong to rodzaj chińskiej jajecznicy z dużą ilością krewetek, pożywna przekąska lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku, świetnie sprawdzi się też na śniadanie. Krewetki należy smażyć krótko, do momentu aż zmienią kolor na różowy, zwykle trwa to 2-3 minuty. Jeżeli nasze krewetki są już różowe (ugotowane) smażymy jeszcze krócej 1 min. Dłuższe smażenie powoduje, że stają się twarde.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 200 g krewetek Black Tiger obranych
- 3 szt. jajka rozmącone
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 mały pęczek cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 łyżka oleju do smażenia
Ingredients
|
Instructions
- W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i smażyć mieszając przez 30 sekund.
- Dodać oczyszczone krewetki i smażyć 2-3 minuty, aż zmienią kolor na różowy (jeżeli używacie krewetek gotowanych smażyć tylko 1 min).
Share this Recipe