Przejdź do treści

Omlet z grzybami i kurczakiem po tajsku

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Omlet z grzybami i kurczakiem po tajsku
Omlet z grzybami i kurczakiem po tajsku to bardzo smaczna i pożywna danie. Można go zaserwować na śniadanie lub na szybki obiad.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatki:
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatki:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Grzyby wypłukać, zalać wrzątkiem i gotować około 10 minut. Odcedzić, pokroić w cienkie paski.
    Omlet z grzybami i kurczakiem po tajsku
  2. Roztrzepać jajka w miseczce, dodać sos sojowy, chilli i 1 łyżeczkę wody. Dobrze roztrzepać, żeby się spieniły.
    Omlet z grzybami i kurczakiem po tajsku
  3. Rozgrzać olej na dużej, grubej patelni i wrzucić pokrojone grzyby, paprykę, trawę cytrynową i czosnek. Smażyć 2-3 minuty.
    Omlet z grzybami i kurczakiem po tajsku
  4. Dodać pokrojone mięso, smażyć dalsze 3 minuty aż mięso zmieni kolor na jasny i wsypać ugotowany ryż, groszek oraz dymkę.
    Omlet z grzybami i kurczakiem po tajsku
  5. Następnie zalać wszystko roztrzepanymi jajkami. Smażyć omlet na wolnym ogniu, podnosząc jego brzegi i przechylając patelnię aby nadmiar masy jajecznej dostał się pod spód.
    Omlet z grzybami i kurczakiem po tajsku
  6. Kiedy wierzch omletu będzie już suchy zsunąć delikatnie na talerz, posypać ulubionymi kiełkami (u nas kiełki z brokuła), podawać gorący. Można polać do smaku sosem chili i ewentualnie dosolić do smaku.
    Omlet z grzybami i kurczakiem po tajsku
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *