Przejdź do treści

Jajka smażone z pomidorami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Jajka smażone z pomidorami
Jajka smażone z pomidorami to chińska wersja jajecznicy, serwowana jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Oczywiście można ją podać jak rodzimą jajecznicę na śniadanie lub kolację. Do wykonania tej potrawy najlepiej użyć pomidorów o mięsistym środku - bardzo dobre są podłużne, polne pomidory.
Głosów: 2
Ocena: 4
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 5 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 3-4 szt. pomidorów dużych, mięsistych
  • 4 szt jajek dużych
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • sól do smaku
  • 2 szt. cebuli dymki (cebulki i szczypior), posiekane
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • pieprz do smaku
Czas przygotowania 5 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 3-4 szt. pomidorów dużych, mięsistych
  • 4 szt jajek dużych
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • sól do smaku
  • 2 szt. cebuli dymki (cebulki i szczypior), posiekane
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • pieprz do smaku
Głosów: 2
Ocena: 4
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić na ćwiartki.
    Jajka smażone z pomidorami
  2. Jajka roztrzepać z olejem sezamowym i doprawić solą.
  3. Na silnym ogniu rozgrzać wok, wlać olej i po chwili wrzucić cebulkę (bez szczypioru), smażyć mieszając przez 30 sekund.
  4. Dołożyć pomidory i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Wlać jajka i smażyć do chwili aż się zetną.
  5. Wsypać szczypior, doprawić pieprzem i podawać.
    Jajka smażone z pomidorami
Udostępnij ten przepis

1 komentarz do “Jajka smażone z pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *