Jajka smażone z pomidorami
Jajka smażone z pomidorami to chińska wersja jajecznicy, serwowana jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Oczywiście można ją podać jak rodzimą jajecznicę na śniadanie lub kolację. Do wykonania tej potrawy najlepiej użyć pomidorów o mięsistym środku – bardzo dobre są podłużne, polne pomidory.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

26.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 5minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 5minut
Składniki
  • 3-4szt. pomidorówdużych, mięsistych
  • 4szt jajekdużych
  • 2łyżeczki oleju sezamowego
  • sóldo smaku
  • 2szt. cebuli dymki(cebulki i szczypior), posiekane
  • 1łyżka oleju do smażenia
  • pieprzdo smaku
Sposób przygotowania
  1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić na ćwiartki.
  2. Jajka roztrzepać z olejem sezamowym i doprawić solą.
  3. Na silnym ogniu rozgrzać wok, wlać olej i po chwili wrzucić cebulkę (bez szczypioru), smażyć mieszając przez 30 sekund.
  4. Dołożyć pomidory i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Wlać jajka i smażyć do chwili aż się zetną.
  5. Wsypać szczypior, doprawić pieprzem i podawać.