Przejdź do treści

Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego z pistacjami i chia (by Magda Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego z pistacjami i chia
Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego to ciekawa propozycja orientalnego śniadania. Owsianka z ryżu, czyli congee, znana ostatnio także pod polskim neologizmem "ryżowianka" to danie śniadaniowe bardzo popularne w Chinach i innych krajach Azji wschodniej i południowo-wschodniej. Wspólną cechą congee jest łatwość przygotowania i lekkostrawność, w większości wypadków "ryżowianki" przygotowuje się ryżu długo gotowanego w wodzie (aż do rozgotowania). Nasza propozycja to wegetariańskie congee z płatków ryżowych gotowanych w mleku kokosowym z dodatkiem smacznych i odżywczych dodatków: kurkumy (nadaje daniu apetyczny żółty kolor), banana, pistacji, sezamu i nasion chia. Jeżeli nie macie pod ręką tych 3 ostatnich składników (pistacje, sezam, chia) to dodajcie coś innego: ziarna słonecznika, pestki dyni, żurawinę, dowolne orzechy lub co wam fantazja podpowie. I jeszcze kilka słów na temat płatków ryżowych, jest to ciekawy indyjski produkt obecnie dosyć popularny w Polsce, są to zmiażdżone (młotkowane) ziarna ryżu, które łatwo się rozgotowują i dlatego idealnie nadają się na ryżowianki / congee.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. W garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe z płatkami ryżowymi i gotujemy 12-15 min.
  2. Dodajemy kurkumę w proszku, miód i banana.
  3. Banana rozdrabniamy widelcem, lub całość miksujemy. Podajemy z posiekanymi pistacjami i nasionami chia, lekko posypane czarnym sezamem. Pycha!
    Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego z pistacjami i chia 1
Udostępnij ten przepis

3 komentarze do “Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego z pistacjami i chia (by Magda Klimczak)”

  1. Tak oczywiście, zapomniałem, że weganie nie jedzą też miodu, bardzo dziękuję za podpowiedź, dodam tą wskazówkę w opisie. Co do płatków ryżowych to rzeczywiście stały się dosyć popularne. Kiedy pierwszy raz trafiły do mojego sklepu (jakieś 5 lat temu) był to produkt mało znany ale widać przyjął się na rynku. Nie jestem też pewien czy indyjskie płatki TRS to na pewno to samo, co płatki naszych krajowych marek?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *