Przepis na Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego z pistacjami i chia (by Magda Klimczak)
Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego z pistacjami i chia
Owsianka z płatków ryżowych i mleka kokosowego to ciekawa propozycja orientalnego śniadania. Owsianka z ryżu, czyli congee, znana ostatnio także pod polskim neologizmem "ryżowianka" to danie śniadaniowe bardzo popularne w Chinach i innych krajach Azji wschodniej i południowo-wschodniej. Wspólną cechą congee jest łatwość przygotowania i lekkostrawność, w większości wypadków "ryżowianki" przygotowuje się ryżu długo gotowanego w wodzie (aż do rozgotowania). Nasza propozycja to wegetariańskie congee z płatków ryżowych gotowanych w mleku kokosowym z dodatkiem smacznych i odżywczych dodatków: kurkumy (nadaje daniu apetyczny żółty kolor), banana, pistacji, sezamu i nasion chia. Jeżeli nie macie pod ręką tych 3 ostatnich składników (pistacje, sezam, chia) to dodajcie coś innego: ziarna słonecznika, pestki dyni, żurawinę, dowolne orzechy lub co wam fantazja podpowie. I jeszcze kilka słów na temat płatków ryżowych, jest to ciekawy indyjski produkt obecnie dosyć popularny w Polsce, są to zmiażdżone (młotkowane) ziarna ryżu, które łatwo się rozgotowują i dlatego idealnie nadają się na ryżowianki / congee.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyzka miodu w wersji wegańskiej zastapić syropem z agawy lub klonowym
- 1 łyżka kurkumy
- 1/2 szklanki płatków ryżowych
- 1 szt. banana
- 1 łyżka nasion chia
- garść pistacji
- łyżeczka sezamu czarnego
Składniki
|
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Komentarze
Zastępując miód syropem z agawy lub klonowym, danie stanie się wegańskie 🙂
A co płatków ryżowych, to są dostępne na polskim rynku od wielu lat 😉
Tak oczywiście, zapomniałem, że weganie nie jedzą też miodu, bardzo dziękuję za podpowiedź, dodam tą wskazówkę w opisie. Co do płatków ryżowych to rzeczywiście stały się dosyć popularne. Kiedy pierwszy raz trafiły do mojego sklepu (jakieś 5 lat temu) był to produkt mało znany ale widać przyjął się na rynku. Nie jestem też pewien czy indyjskie płatki TRS to na pewno to samo, co płatki naszych krajowych marek?
Dodaj komentarz