Indyjski chleb Naan to najpopularniejsze indyjskie pieczywo, rozpowszechnione także w innych kuchniach Bliskiego Wschodu i centralnej Azji. Słowo Naan pochodzi z języka perskiego i oznacza po prostu "chleb". Płaski indyjski chleb Naan typowo pieczony jest w specjalnym piecu Tandoor jednak w warunkach domowych bardzo dobrze sprawdza się pieczenie na suchej patelni.
INDYJSKI CHLEB NAAN MAŚLANY
Dzisiaj prezentujemy podstawową wersję Naan, lekko doprawionego czarnuszką, kolendrą i masłem (tzw. Butter Naan - Naan maślany). Tak wykonane pieczywo nadaje się jako dodatek do praktycznie każdego dania (zamiast ryżu) ale najlepiej smakuje z daniami typu curry w głębokim sosie. Hindusi bardzo często używają Naan jak łyżkę, nabierając nim porcję dania z sosem. Naan maślany jest bazą do wielu odmian z dodatkami, które mogą stanowić samodzielną przekąskę.INNE ODMIANY NAAN
Na naszej stronie znajdziecie także przepis na inną odmianę naan: Chleb Naan czosnkowo-kolendrowyCzas przygotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje |
chlebków
|
Składniki
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oleju lub oliwy
Dodatki:
- świeża kolendra
- 1 łyzka czarnuszki
- trochę masła
Składniki
Ciasto:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Mąkę, jogurt, sól, proszek do pieczenia i olej (oliwę) łączymy i dobrze zagniatamy, odstawiamy na godzinę.
- Ciasto dzielimy na 6 części rozwałkowujemy na placki. Posypujemy listkami kolendry i czarnuszką i wałkujemy jeszcze aby się wkleiły w ciasto.
Udostępnij ten przepis