Przepis na Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy
Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy to rodzaj indyjskiego pieczywa podawanego jako dodatek do dań. Naan może być podany do każdego dania zamiast ryżu jednak najlepiej smakuje z daniami typu curry w głębokim sosie. W Indiach ten rodzaj pieczywa-placka jest nie tylko dodatkiem do dania ale pełni także funkcję sztućców. Kawałek placka urywa się, wygina w rulon i nabiera się nim porcje dania z sosem. Płaski indyjski chleb Naan typowo pieczony jest w specjalnym piecu Tandoor jednak w warunkach domowych bardzo dobrze sprawdza się pieczenie w piekarniku lub na suchej patelni.
CHLEB NAAN CZOSNKOWO-KOLENDROWY JAKO PRZEKĄSKA
Chleb Naan czosnkowo-kolendrowy nadaje się nie tylko jako dodatek do dań. Dobrze doprawiony czosnkiem, kolendrą i masłem placek świetnie sprawdzi się jako przekąska podana solo lub z ulubionymi sosami (sos miętowy, sos słodki chili, sos mango, sos czosnkowy etc.). Jak każde inne pieczywo także i ten indyjski chlebek najlepiej smakuje gorący i chrupiący zaraz po wyjęciu z piekarnika.INNE ODMIANY NAAN
Na naszej stronie znajdziecie także przepis na inną odmianę naan: Indyjski chleb Naan maślanyCzas przygotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 45 minut |
Porcje |
osoby
|
|
Sposób przygotowania
- Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i odstawiamy na kwadrans aż zaczyn zacznie pracować.
- Do przesianej mąki dodajemy zaczyn, sól, olej i jogurt. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy min. 7 minut, ciasto ma być elastyczne ale nie zbyt rzadkie, w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
- Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na części, rozwałkowujemy na cieniutkie placuszki, posypujemy posiekanym czosnkiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 3 min. Ciasto spuchnie i ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika polewamy gorącym masłem i posypujemy świeżą kolendrą.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz