Przejdź do treści

Makaron ramen z grzybami i jajkiem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Makaron ramen z grzybami i jajkiem
Makaron ramen z grzybami i jajkiem to błyskawiczne w przygotowaniu japońskie danie, które możemy zaserwować na śniadanie lub jako przekąskę. W wersji śniadaniowej makaron ten może być podany z dodatkowymi 2 plasterkami smażonego boczku. Makaron ramen należy ugotować twardawy (gotować krócej o 1-2 minuty) ponieważ będzie jeszcze smażony na patelni.
Głosów: 5
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 200 g makaronu Ramen
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4-6 szt. boczników lub pieczarek, pokrojonych w plastry
Masło miso:
Do posypania/polania:
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 200 g makaronu Ramen
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4-6 szt. boczników lub pieczarek, pokrojonych w plastry
Masło miso:
Do posypania/polania:
Głosów: 5
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania ale krócej o 1-2 minuty ponieważ będziemy go jeszcze gotować na patelni. Odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą.
  2. Boczniaki (lub pieczarki) tniemy w plasterki. Pastę miso mieszamy z miękkim masłem i octem ryżowym. Na patelni na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło miso i dodajemy boczniaki. Smażymy 4-5 minut.
  3. Na patelnię wlewamy 2 łyżki wody i dodajemy ramen. Gotujemy 2 minuty. Makaron z grzybami wykładamy na talerz dodajemy posikany szczypior, sezam i przecięte na pół jajko na twardo. Skrapiamy olejem sezamowym.
    Makaron ramen z grzybami i jajkiem
Udostępnij ten przepis