Makaron ramen z grzybami i jajkiem
Makaron ramen z grzybami i jajkiem to błyskawiczne w przygotowaniu japońskie danie, które możemy zaserwować na śniadanie lub jako przekąskę. W wersji śniadaniowej makaron ten może być podany z dodatkowymi 2 plasterkami smażonego boczku. Makaron ramen należy ugotować twardawy (gotować krócej o 1-2 minuty) ponieważ będzie jeszcze smażony na patelni.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

06.06.2020
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 15minut
Składniki
  • 200g makaronu Ramen
  • 2 jajkaugotowane na twardo
  • 4-6szt. bocznikówlub pieczarek, pokrojonych w plastry
Masło miso:
Do posypania/polania:
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania ale krócej o 1-2 minuty ponieważ będziemy go jeszcze gotować na patelni. Odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą.
  2. Boczniaki (lub pieczarki) tniemy w plasterki. Pastę miso mieszamy z miękkim masłem i octem ryżowym. Na patelni na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło miso i dodajemy boczniaki. Smażymy 4-5 minut.
  3. Na patelnię wlewamy 2 łyżki wody i dodajemy ramen. Gotujemy 2 minuty. Makaron z grzybami wykładamy na talerz dodajemy posikany szczypior, sezam i przecięte na pół jajko na twardo. Skrapiamy olejem sezamowym.