Przepis na Śniadanie fusion sushi / Przepis internauty
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 15 minut |
Porcje |
osoby |
Składniki
Wypełnienie maki:
- 100 g twarogu tłustego ja używam chudego, bo tak:-);
- 75 g łososia wędzonego ale może być to dowolny dodatek, np: jajko na twardo, dobre prosciuto;
- 3 łyżeczki soku z cytryny do zamarynowania łososia
- 1 łyżeczka wasabi
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Składniki na maki sushi:
- 4 płaty wodorostów nori
- 2 szklanki ryżu do sushi przygotowanego wg. przepisu. Mnie na 4 rolki maki wystarczają 2 szklanki, niektórzy używają więcej ryżu ok. 3 szklanek.
Dodatek:
- trochę sosu sojowego japońskiego podanego w miseczce, do maczania
Składniki
Wypełnienie maki:
Składniki na maki sushi:
Dodatek:
|
Głosów: 0 Ocena: 0 Twoja ocena:
Rate this recipe! |
Sposób przygotowania
- Rozdrobnij twaróg, łososia pokrój w drobną kostkę lub paski, skrop go sokiem z cytryny i odstaw.
- Do śmietanki dodaj wasabi i dobrze wymieszaj (oprócz smaku do również dodatek, który nada odpowiednią konsystencję - nie może być za rzadki)
- Teraz zmieszaj śmietankę z twarogiem, drobno posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem (niewiele, bo wasabi jest ostre, a sos sojowy słony).
- Dodaj łososia i delikatnie przemieszaj, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Odstaw, aby aromaty się wymieszały.
- Przy użyciu nori i 2 szklanek gotowego ryżu do sushi zrób maki sushi z przygotowanym napełnieniem. Podaj z sosem sojowym do maczania i baw się znakomicie. Śniadanie najlepiej smakuje we dwoje:-)
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz