Przepis na Śniadanie fusion sushi / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Śniadanie fusion sushi / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
To orientalne śniadanie to doskonała zabawa z kuchnią fusion, także dla tych, którzy chcą się oswoić z sushi.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Wypełnienie maki:
  • 100 g twarogu tłustego ja używam chudego, bo tak:-);
  • 75 g łososia wędzonego ale może być to dowolny dodatek, np: jajko na twardo, dobre prosciuto;
  • 3 łyżeczki soku z cytryny do zamarynowania łososia
  • 1 łyżeczka wasabi
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Składniki na maki sushi:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Wypełnienie maki:
  • 100 g twarogu tłustego ja używam chudego, bo tak:-);
  • 75 g łososia wędzonego ale może być to dowolny dodatek, np: jajko na twardo, dobre prosciuto;
  • 3 łyżeczki soku z cytryny do zamarynowania łososia
  • 1 łyżeczka wasabi
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Składniki na maki sushi:
Dodatek:
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Rozdrobnij twaróg, łososia pokrój w drobną kostkę lub paski, skrop go sokiem z cytryny i odstaw.
  2. Do śmietanki dodaj wasabi i dobrze wymieszaj (oprócz smaku do również dodatek, który nada odpowiednią konsystencję - nie może być za rzadki)
  3. Teraz zmieszaj śmietankę z twarogiem, drobno posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem (niewiele, bo wasabi jest ostre, a sos sojowy słony).
  4. Dodaj łososia i delikatnie przemieszaj, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Odstaw, aby aromaty się wymieszały.
  5. Przy użyciu nori i 2 szklanek gotowego ryżu do sushi zrób maki sushi z przygotowanym napełnieniem. Podaj z sosem sojowym do maczania i baw się znakomicie. Śniadanie najlepiej smakuje we dwoje:-)
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.