Przepis na Misotamago z ryżem japońskim / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Chciałbym Wam polecić przepis prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni, bardzo prosty i bardzo smaczny. Tłumaczyłem go z jakiejś japońskiej strony, szukając przepisów na coś, do czego można wykorzystać pastę miso, oprócz słynnej zupki o identycznej nazwie. Miso (jap. 味噌) to tradycyjna gęsta pasta japońska produkowana ze sfermentowanego ryżu, pszenicy i/lub soi, z solą i drożdżami. Mój przepis to ryż z jajkiem przygotowanym z pastą miso - "misotamago" w wolnym tłumaczeniu oznacza właśnie "jajko z miso". Podałem proporcje na 1 osobę - wystarczy pomnożyć odpowiednią liczbę razy, by uzyskać przepis na pyszne śniadanko/kolację dla całej rodziny.
Chciałbym Wam polecić przepis prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni, bardzo prosty i bardzo smaczny. Tłumaczyłem go z jakiejś japońskiej strony, szukając przepisów na coś, do czego można wykorzystać pastę miso, oprócz słynnej zupki o identycznej nazwie. Miso (jap. 味噌) to tradycyjna gęsta pasta japońska produkowana ze sfermentowanego ryżu, pszenicy i/lub soi, z solą i drożdżami. Mój przepis to ryż z jajkiem przygotowanym z pastą miso - "misotamago" w wolnym tłumaczeniu oznacza właśnie "jajko z miso". Podałem proporcje na 1 osobę - wystarczy pomnożyć odpowiednią liczbę razy, by uzyskać przepis na pyszne śniadanko/kolację dla całej rodziny.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoba
|
Składniki
- 1/2 szklanki ryżu japońskiego
- 1 łyzka oleju
Zaprawa do ryżu:
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka wrzątku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na misotamago:
- 1 szt. jajka
- 1 łyżka pasty miso jasnej
- 2 łyżeczki cebuli drobno posiekanej
Do posypania:
- 1/2 łyżeczki sezamu białego (opcjonalnie), można go też uprażyć
Składniki
Zaprawa do ryżu:
Składniki na misotamago:
Do posypania:
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Gotujemy ryż według przepisu, przesypujemy go do miski.
- Przygotowujemy zaprawę do ryżu: do niewielkiej szklanki wlewamy łyżkę octu, a następnie łyżkę wrzątku - dodajemy około pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru, mieszamy.
- Polewamy ryż zaprawą pamiętając koniecznie o tym, by całej zaprawy nie wlewać na raz. Najlepiej robić to po łyżeczce, po każdym polaniu zamieszać i spróbować, czy ryż ma dobry smak. Nie może on być kwaśny, ani słony - trzeba go doprawić taką ilością mieszanki, by nieznacznie wpłynęła na jego smak - ale wpłynęła.
- W niewielkiej miseczce mieszamy pałeczkami lub łyżeczką surowe jajko z jedną płaską łyżką miso i 2 łyżeczkami drobno pokrojonej cebuli. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wylewamy ją na rozgrzany olej i smażymy cały czas roztrzepując pałeczkami, tak by otrzymać fragmenty smażonego jajka wielkości paznokcia. Podsmażamy dalej, na żółty/złoty kolor.
- Do miseczki wsypujemy ryż, na wierzch kładziemy usmażone misotamago, można całość posypać niewielką ilością sezamu. Jemy pałeczkami. Smacznego!
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz