Przepis na Misotamago z ryżem japońskim / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Chciałbym Wam polecić przepis prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni, bardzo prosty i bardzo smaczny. Tłumaczyłem go z jakiejś japońskiej strony, szukając przepisów na coś, do czego można wykorzystać pastę miso, oprócz słynnej zupki o identycznej nazwie. Miso (jap. 味噌) to tradycyjna gęsta pasta japońska produkowana ze sfermentowanego ryżu, pszenicy i/lub soi, z solą i drożdżami. Mój przepis to ryż z jajkiem przygotowanym z pastą miso - "misotamago" w wolnym tłumaczeniu oznacza właśnie "jajko z miso". Podałem proporcje na 1 osobę - wystarczy pomnożyć odpowiednią liczbę razy, by uzyskać przepis na pyszne śniadanko/kolację dla całej rodziny.
Chciałbym Wam polecić przepis prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni, bardzo prosty i bardzo smaczny. Tłumaczyłem go z jakiejś japońskiej strony, szukając przepisów na coś, do czego można wykorzystać pastę miso, oprócz słynnej zupki o identycznej nazwie. Miso (jap. 味噌) to tradycyjna gęsta pasta japońska produkowana ze sfermentowanego ryżu, pszenicy i/lub soi, z solą i drożdżami. Mój przepis to ryż z jajkiem przygotowanym z pastą miso - "misotamago" w wolnym tłumaczeniu oznacza właśnie "jajko z miso". Podałem proporcje na 1 osobę - wystarczy pomnożyć odpowiednią liczbę razy, by uzyskać przepis na pyszne śniadanko/kolację dla całej rodziny.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoba
|
Składniki
- 1/2 szklanki ryżu japońskiego
- 1 łyzka oleju
Zaprawa do ryżu:
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka wrzątku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na misotamago:
- 1 szt. jajka
- 1 łyżka pasty miso jasnej
- 2 łyżeczki cebuli drobno posiekanej
Do posypania:
- 1/2 łyżeczki sezamu białego (opcjonalnie), można go też uprażyć
Składniki
Zaprawa do ryżu:
Składniki na misotamago:
Do posypania:
|
Głosów: 1
Ocena: 5 Twoja ocena:
Rate this recipe!
|
Sposób przygotowania
- Gotujemy ryż według przepisu, przesypujemy go do miski.
- Przygotowujemy zaprawę do ryżu: do niewielkiej szklanki wlewamy łyżkę octu, a następnie łyżkę wrzątku - dodajemy około pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru, mieszamy.
- Polewamy ryż zaprawą pamiętając koniecznie o tym, by całej zaprawy nie wlewać na raz. Najlepiej robić to po łyżeczce, po każdym polaniu zamieszać i spróbować, czy ryż ma dobry smak. Nie może on być kwaśny, ani słony - trzeba go doprawić taką ilością mieszanki, by nieznacznie wpłynęła na jego smak - ale wpłynęła.
- W niewielkiej miseczce mieszamy pałeczkami lub łyżeczką surowe jajko z jedną płaską łyżką miso i 2 łyżeczkami drobno pokrojonej cebuli. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wylewamy ją na rozgrzany olej i smażymy cały czas roztrzepując pałeczkami, tak by otrzymać fragmenty smażonego jajka wielkości paznokcia. Podsmażamy dalej, na żółty/złoty kolor.
- Do miseczki wsypujemy ryż, na wierzch kładziemy usmażone misotamago, można całość posypać niewielką ilością sezamu. Jemy pałeczkami. Smacznego!
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz