Misotamago z ryżem japońskim / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Chciałbym Wam polecić przepis prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni, bardzo prosty i bardzo smaczny. Tłumaczyłem go z jakiejś japońskiej strony, szukając przepisów na coś, do czego można wykorzystać pastę miso, oprócz słynnej zupki o identycznej nazwie. Miso (jap. 味噌) to tradycyjna gęsta pasta japońska produkowana ze sfermentowanego ryżu, pszenicy i/lub soi, z solą i drożdżami. Mój przepis to ryż z jajkiem przygotowanym z pastą miso – “misotamago” w wolnym tłumaczeniu oznacza właśnie “jajko z miso”. Podałem proporcje na 1 osobę – wystarczy pomnożyć odpowiednią liczbę razy, by uzyskać przepis na pyszne śniadanko/kolację dla całej rodziny.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

26.04.2024
Porcje Czas przygotowania
1osoba 20minut
Porcje Czas przygotowania
1osoba 20minut
Składniki
Zaprawa do ryżu:
Składniki na misotamago:
Do posypania:
Sposób przygotowania
  1. Gotujemy ryż według przepisu, przesypujemy go do miski.
  2. Przygotowujemy zaprawę do ryżu: do niewielkiej szklanki wlewamy łyżkę octu, a następnie łyżkę wrzątku – dodajemy około pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru, mieszamy.
  3. Polewamy ryż zaprawą pamiętając koniecznie o tym, by całej zaprawy nie wlewać na raz. Najlepiej robić to po łyżeczce, po każdym polaniu zamieszać i spróbować, czy ryż ma dobry smak. Nie może on być kwaśny, ani słony – trzeba go doprawić taką ilością mieszanki, by nieznacznie wpłynęła na jego smak – ale wpłynęła.
  4. W niewielkiej miseczce mieszamy pałeczkami lub łyżeczką surowe jajko z jedną płaską łyżką miso i 2 łyżeczkami drobno pokrojonej cebuli. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wylewamy ją na rozgrzany olej i smażymy cały czas roztrzepując pałeczkami, tak by otrzymać fragmenty smażonego jajka wielkości paznokcia. Podsmażamy dalej, na żółty/złoty kolor.
  5. Do miseczki wsypujemy ryż, na wierzch kładziemy usmażone misotamago, można całość posypać niewielką ilością sezamu. Jemy pałeczkami. Smacznego!