Przejdź do treści

Polenta z grzybami shitake

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Polenta z grzybami shitake
Polenta z grzybami shitake to połączenie tradycyjnej włoskiej potrawy z japońskim sosem grzybowym. Gęsta kukurydziana kaszka jest w naszym przepisie przygotowana na bulionie z grzybów shitake (zob. przepis na shitake dashi). Polentę serwuje się z przyprawionym w stylu japońskim sosem z 2 rodzajów grzybów shitake (z puszki i suszonych). Polenta z grzybami shitake to danie danie, które możemy zaserwować na śniadanie, kolację lub lunch. Wegetarianie i weganie powinni zastąpić masło użyte w przepisie oliwą lub margaryną.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Polenta:
  • 1 litr bulionu z grzybów shitake (możesz użyć wody po namaczaniu shitake)
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej do polenty
  • 50 g parmezanu startego
  • 50 g masła w wersji wege użyj oliwę z oliwek lub margarynę
Grzyby shitake:
Do posypania:
  • natka pietruszki
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Polenta:
  • 1 litr bulionu z grzybów shitake (możesz użyć wody po namaczaniu shitake)
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej do polenty
  • 50 g parmezanu startego
  • 50 g masła w wersji wege użyj oliwę z oliwek lub margarynę
Grzyby shitake:
Do posypania:
  • natka pietruszki
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Bulion shitake możemy przygotować z kostki lub wykonać go samodzielnie z wody po namaczaniu grzybów shitake. Grzyby wkładamy do garnka z 1 litrem wody i moczymy 20 minut. Następnie wstawiamy garnek na ogień, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut, wyjmujemy grzyby. Na koniec solimy do smaku (ok. 1 łyżeczki).
  2. Do wrzącego bulionu wsypujemy kaszkę kukurydzianą, gotujemy mieszając aby kaszka się nie przypaliła, kiedy bardzo zgęstnieje zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan i masło, mieszamy.
  3. Grzyby z puszki odsączamy, suszone namaczamy i odsączamy, osuszamy i kroimy w plastry. Na patelni rozpuszczamy masło z pastą miso, dodajemy czosnek i grzyby. Smaży ok. 5 min, dodajemy sos sojowy i mirin, smażymy na chrupko.
  4. Na polentę wykładamy usmażony grzyby i doprawiamy olejem sezamowym, podajemy posypane pietruszką.
    Polenta z grzybami shitake
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *