Chrupiące ziołowe placuszki

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chrupiące ziołowe placuszki
Chrupiące ziołowe placuszki to indyjska przekąska, którą można zaserwować na lunch lub na śniadanie. Do ich przygotowania używa się takiego samego ciasta jak na indyjski chleba Naan. Chrupiące ziołowe placuszki wykonuje się z rozwałkowanego ciasta pszennego posmarowanego aromatycznym farszem z jabłka, warzyw i ziół. Po zwinięciu w roladę, ciasto tnie się na plastry a następnie smaży na oleju. Tak przygotowane placuszki są chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku, o intensywnym kolendrowym smaku. Podajemy je solo lub z dodatkiem rożnych sosów, my proponujemy 2 sosy gotowe i jeden własnej roboty.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oleju lub oliwy
Farsz:
Dodatkowo:
(Opcja) Sos majonezowo-kolendrowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyzka oleju lub oliwy
  • 1 łyżka świeżej kolendry posiekanej
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty
  • 1 łyżka soku z limonki
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oleju lub oliwy
Farsz:
Dodatkowo:
(Opcja) Sos majonezowo-kolendrowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyzka oleju lub oliwy
  • 1 łyżka świeżej kolendry posiekanej
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty
  • 1 łyżka soku z limonki
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mąkę, jogurt, sól, proszek do pieczenia i olej (oliwę) łączymy i dobrze zagniatamy, odstawiamy na godzinę.
  2. Ciasto dzielimy na 6 części rozwałkowujemy na placki. Posypujemy listkami kolendry i czarnuszką i wałkujemy jeszcze aby się wkleiły w ciasto.
  3. Składniki farszu blendujemy.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Rulon tniemy na 6 plasterków i smażymy na oleju na małym ogniu z obydwu stron. Podajemy gorące solo lyb z sosami takimi jak słodki sosem chili, ostry sos chili lub sos majonezowo-kolendrowy (własnej roboty).
    Chrupiące ziołowe placuszki
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.