Indonezyjska sałatka Gado Gado to popularny street food w Indonezji a w szczególności w stolicy kraju Dżakarcie. Gado gado znaczy "mieszanina różnych rzeczy", co odnosi się różnorodności użytych do jej przygotowania składników. Skład sałatki Gado Gado jest bardzo zmienny i zależy od miejsca i pory roku, używa się składników, które akurat są dostępne. Nieodzownym składnikiem sałatki jest natomiast pikantny, aromatyczny i pożywny sos z orzeszków ziemnych. Indonezyjska sałatka Gado Gado może być serwowana solo ale najlepiej smakuje z chrupiącą przekąską, świetnie nadadzą się z prażynki krewetkowe.
MOBILNE BARY SAŁATKOWE
Sprzedawcy Gado Gado pchają przed sobą wypełnione składnikami wózki, przypominające mobilne bary sałatkowe. Składniki Gado Gado są niemal wyłącznie wegetariańskie: pieczone lub gotowane ziemniaki, fasolki, kiełki, siekana kapusta, tofu, jaja na twardo a także makaron ryżowy i cieniutki pszenny. Jako chrupiący dodatek serwuje się prażynki krewetkowe. Kupujący sam wybiera składniki swojej sałatki, które na koniec są doprawiane sosem z orzeszków.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
porcja
|
- 1 szt. jajka najlepiej od kury z wolnego chowu
- 3 szt. ziemniaków młodych
- garść fasolki żółtej lub zielonej
- garść bobu
- kilka szt. rzodkiewki
- 2 szt. cebuli dymki
- 1/2 szt. zielonego ogórka
- 1-2 szt. papryczek chili świeżej lub suszonej
- 1 mała główka czosnku młodego lub 2-3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 2-3 łyżki soku z cytryny (sok z 1 cytryny)
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki wody
Ingredients
Sos orzechowy:
Dodatek:
|
- Jajko gotujemy 5 minut we wrzącej wodzie. Fasolkę, ziemniaczki i bób gotujemy, ale nie rozgotowujemy. Młode warzywa są pyszne al dente! Rzodkiewki tniemy w ćwiartki, ogórka i dymkę w plasterki.