Przepis na Indonezyjska sałatka Gado Gado

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Indonezyjska sałatka Gado Gado

Indonezyjska sałatka Gado Gado to popularny street food w Indonezji a w szczególności w stolicy kraju Dżakarcie. Gado gado znaczy "mieszanina różnych rzeczy", co odnosi się różnorodności użytych do jej przygotowania składników. Skład sałatki Gado Gado jest bardzo zmienny i zależy od miejsca i pory roku, używa się składników, które akurat są dostępne. Nieodzownym składnikiem sałatki jest natomiast pikantny, aromatyczny i pożywny sos z orzeszków ziemnych. Indonezyjska sałatka Gado Gado może być serwowana solo ale najlepiej smakuje z chrupiącą przekąską, świetnie nadadzą się z prażynki krewetkowe.


MOBILNE BARY SAŁATKOWE

Sprzedawcy Gado Gado pchają przed sobą wypełnione składnikami wózki, przypominające mobilne bary sałatkowe. Składniki Gado Gado są niemal wyłącznie wegetariańskie: pieczone lub gotowane ziemniaki, fasolki, kiełki, siekana kapusta, tofu, jaja na twardo a także makaron ryżowy i cieniutki pszenny. Jako chrupiący dodatek serwuje się prażynki krewetkowe. Kupujący sam wybiera składniki swojej sałatki, które na koniec są doprawiane sosem z orzeszków.

Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
porcja
Składniki
  • 1 szt. jajka najlepiej od kury z wolnego chowu
  • 3 szt. ziemniaków młodych
  • garść fasolki żółtej lub zielonej
  • garść bobu
  • kilka szt. rzodkiewki
  • 2 szt. cebuli dymki
  • 1/2 szt. ogórka zielonego
Sos orzechowy:
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
porcja
Składniki
  • 1 szt. jajka najlepiej od kury z wolnego chowu
  • 3 szt. ziemniaków młodych
  • garść fasolki żółtej lub zielonej
  • garść bobu
  • kilka szt. rzodkiewki
  • 2 szt. cebuli dymki
  • 1/2 szt. ogórka zielonego
Sos orzechowy:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Jajko gotujemy 5 minut we wrzącej wodzie. Fasolkę, ziemniaczki i bób gotujemy, ale nie rozgotowujemy. Młode warzywa są pyszne al dente! Rzodkiewki tniemy w ćwiartki, ogórka i dymkę w plasterki.
  2. Wszystkie składniki sosu blendujemy. W głębokim talerzu na dnie rozprowadzamy sos i wykładamy ciepłe warzywa, podajemy z dodatkowym sosem do maczania. Dodatkowo danie możemy posypać łyżką orzeszków ziemnych. Serwujemy solo lub z prażynkami krewetkowymi. Pycha!
    Indonezyjska sałatka Gado Gado
Udostępnij ten przepis

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.