Przejdź do treści

Ryż indonezyjski Nasi Goreng

  • przez

Tradycyjne danie kuchni indonezyjskiej, które ma wiele odmian, ale podstawowymi jego składnikami są ryż i słodki sos sojowy Ketjap Manis…

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ryż indonezyjski Nasi Goreng
Tradycyjne danie kuchni indonezyjskiej, które ma wiele odmian, ale podstawowymi jego składnikami są ryż i słodki sos sojowy Ketjap Manis. Jest to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które pozwala wykorzystać ryż ugotowany dnia poprzedniego. W tej wersji zdecydowaliśmy się dodać bardzo popularna w Indonezji pastę krewetkową, a także wzbogaciliśmy danie kawałkami panierowanego tofu.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
Danie
Sos
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
Danie
Sos
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż przepłukujemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu wstawiamy go na 3 godziny do lodówki, dzięki temu lepiej nam się skarmelizuje. Najlepiej jednak użyć ryż, który pozostał nam z obiadu z dnia poprzedniego 😉
  2. Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Warto tofu odrobinę posolić lub potrzymać kilka minut w marynacie z sosu sojowego, jednak trzeba pamiętać, aby dobrze je osuszyć(ręcznikiem papierowym) przed panierowaniem. Kawałki tofu obtaczamy w mące, jajku i następnie w panko. Smażymy na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru
  3. Kroimy cebule i smażymy na woku do skarmelizowania. Następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy puree czosnek i dalej smażymy przez chwile
  4. Dodajemy wcześniej wyjęty z lodówki ryż(wyjąć ok 30 min przed smażeniem) i smażymy następne 2 minuty
  5. Po tym czasie dodajemy słodki sos sojowy ketjap manis i jasny sos sojowy, oraz opcjonalnie łyżeczkę pasty krewetkowej. Smażymy dalej, często mieszając do całkowitej redukcji sosu, tak by sos wsiąknął w ziarna ryżu
  6. Dodajemy słupki bambusa i smażymy jeszcze kolejna minutę
  7. Na oddzielnej patelni smażymy jajka, które dodamy na wierzch dania. Chcemy uzyskać jajko sadzone o półpłynnym żółtku. W tym celu najpierw smażymy krótko na dużym ogniu, następnie przykrywamy patelnie pokrywką i zmniejszamy ogień na mały, dzięki temu jajko na spodzie będzie przysmażone, a żółtko zachowa swój piękny kolor
  8. Ryż przekładamy na talerz, dodajemy panierowane tofu, po bokach pokrojonego pomidora. Na wierzchu układamy jajko sadzone. Całość obsypujemy świeżym szczypiorkiem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *