Przepis na Ryż indonezyjski Nasi Goreng
Tradycyjne danie kuchni indonezyjskiej, które ma wiele odmian, ale podstawowymi jego składnikami są ryż i słodki sos sojowy Ketjap Manis…
Tradycyjne danie kuchni indonezyjskiej, które ma wiele odmian, ale podstawowymi jego składnikami są ryż i słodki sos sojowy Ketjap Manis. Jest to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które pozwala wykorzystać ryż ugotowany dnia poprzedniego. W tej wersji zdecydowaliśmy się dodać bardzo popularna w Indonezji pastę krewetkową, a także wzbogaciliśmy danie kawałkami panierowanego tofu.
Rodzaj dania | Dania główne, Przystawki |
Kuchnia | Kuchnia indonezyjska |
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Danie
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
- 1 opakowanie tofu zwartego
- 4 łyżeczki czosnku puree
- 1 puszka pędy bambusa słupki
- 2 jajka
- 2 cebule
- mąka
- panko
- szczypior, pomidor
Sos
- 6 łyżek sosu Ketjap Manis
- 4 łyzki sos sojowy japoński
- 1 łyżeczka pasta krewetkowa tajska OPCJONALNIE!
Składniki
Danie
Sos
|
Sposób przygotowania
- Ryż przepłukujemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu wstawiamy go na 3 godziny do lodówki, dzięki temu lepiej nam się skarmelizuje. Najlepiej jednak użyć ryż, który pozostał nam z obiadu z dnia poprzedniego 😉
- Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Warto tofu odrobinę posolić lub potrzymać kilka minut w marynacie z sosu sojowego, jednak trzeba pamiętać, aby dobrze je osuszyć(ręcznikiem papierowym) przed panierowaniem. Kawałki tofu obtaczamy w mące, jajku i następnie w panko. Smażymy na głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru
- Kroimy cebule i smażymy na woku do skarmelizowania. Następnie wbijamy 2 jajka, dodajemy puree czosnek i dalej smażymy przez chwile
- Dodajemy wcześniej wyjęty z lodówki ryż(wyjąć ok 30 min przed smażeniem) i smażymy następne 2 minuty
- Po tym czasie dodajemy słodki sos sojowy ketjap manis i jasny sos sojowy, oraz opcjonalnie łyżeczkę pasty krewetkowej. Smażymy dalej, często mieszając do całkowitej redukcji sosu, tak by sos wsiąknął w ziarna ryżu
- Dodajemy słupki bambusa i smażymy jeszcze kolejna minutę
- Na oddzielnej patelni smażymy jajka, które dodamy na wierzch dania. Chcemy uzyskać jajko sadzone o półpłynnym żółtku. W tym celu najpierw smażymy krótko na dużym ogniu, następnie przykrywamy patelnie pokrywką i zmniejszamy ogień na mały, dzięki temu jajko na spodzie będzie przysmażone, a żółtko zachowa swój piękny kolor
- Ryż przekładamy na talerz, dodajemy panierowane tofu, po bokach pokrojonego pomidora. Na wierzchu układamy jajko sadzone. Całość obsypujemy świeżym szczypiorkiem
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz