Makaron ryżowy z warzywami stir-fry to w pełni wegetariańskie, błyskawiczne tajskie danie z woka. Cieniutkie kluski ryżowe z dużo ilością krótko smażonych warzyw, doprawione sosem sojowym i ostrym tajskim sosem chili. Dzięki krótkiemu smażeniu z użyciem minimalnej ilości oleju dania z woka stir-fry są zdrowe, świeże i błyskawiczne w przygotowaniu.
Makaron ryżowy jest łatwo przegotować i wtedy zamiast jędrnego makaronu otrzymujemy ryżową ciapę. Aby niknąć takiej sytuacji, przed dodaniem do woka, makaronu nie gotujemy tylko wstępnie namaczamy. Dzięki temu podczas smażenia w woku makaron dojdzie i będzie w sam raz.
Makaron ryżowy z warzywami stir-fry możemy podać jako wegetariańskie danie główne, szybką przekąskę a także jako dodatek do innych dań.
Makaron ryżowy jest łatwo przegotować i wtedy zamiast jędrnego makaronu otrzymujemy ryżową ciapę. Aby niknąć takiej sytuacji, przed dodaniem do woka, makaronu nie gotujemy tylko wstępnie namaczamy. Dzięki temu podczas smażenia w woku makaron dojdzie i będzie w sam raz.
Makaron ryżowy z warzywami stir-fry możemy podać jako wegetariańskie danie główne, szybką przekąskę a także jako dodatek do innych dań.
Prep Time | 25 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 200 g makaronu ryżowego nitki
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 4 łyżki wody
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu chili Sriracha
- 1 łyżka cukru palmowego
Warzywa:
- 1/2 szt. cebuli pociętej w półplasterki
- 1 szt. marchewki pociętej w plasterki
- 1 szt. bakłażana małego, pociętego w plasterki
- 1/2 szt. papryki zielonej lub innej ulubionej, pociętej w paski
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 2 ząbki czosnku wyciśniete lub posiekane
- 2 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
Do posypania:
- garść orzeszków ziemnych rozgniecionych tasakiem na desce
- trochę sezamu czarnego
Ingredients
Sos:
Warzywa:
Do posypania:
|
Instructions
- Makaron zalewamy gorąca wodą. Po kliku minutach kiedy kluski zmiękną ale wciąż są jędrne, odsączamy na sicie i odstawiamy.
- Mieszamy wszystkie składniki sosu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru palmowego.
Share this Recipe