Przepis na Makaron ryżowy z warzywami stir-fry
Makaron ryżowy z warzywami stir-fry to w pełni wegetariańskie, błyskawiczne tajskie danie z woka. Cieniutkie kluski ryżowe z dużo ilością krótko smażonych warzyw, doprawione sosem sojowym i ostrym tajskim sosem chili. Dzięki krótkiemu smażeniu z użyciem minimalnej ilości oleju dania z woka stir-fry są zdrowe, świeże i błyskawiczne w przygotowaniu.
Makaron ryżowy jest łatwo przegotować i wtedy zamiast jędrnego makaronu otrzymujemy ryżową ciapę. Aby niknąć takiej sytuacji, przed dodaniem do woka, makaronu nie gotujemy tylko wstępnie namaczamy. Dzięki temu podczas smażenia w woku makaron dojdzie i będzie w sam raz.
Makaron ryżowy z warzywami stir-fry możemy podać jako wegetariańskie danie główne, szybką przekąskę a także jako dodatek do innych dań.
Makaron ryżowy jest łatwo przegotować i wtedy zamiast jędrnego makaronu otrzymujemy ryżową ciapę. Aby niknąć takiej sytuacji, przed dodaniem do woka, makaronu nie gotujemy tylko wstępnie namaczamy. Dzięki temu podczas smażenia w woku makaron dojdzie i będzie w sam raz.
Makaron ryżowy z warzywami stir-fry możemy podać jako wegetariańskie danie główne, szybką przekąskę a także jako dodatek do innych dań.
Rodzaj dania | Dania główne, Dania z woka, Przekąski, Przystawki |
Kuchnia | Kuchnia tajska |
Dieta | Dania z warzyw, Wegańska, Wegetariańska |
Czas przygotowania | 25 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 200 g makaronu ryżowego nitki
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 4 łyżki wody
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu chili Sriracha
- 1 łyżka cukru palmowego
Warzywa:
- 1/2 szt. cebuli pociętej w półplasterki
- 1 szt. marchewki pociętej w plasterki
- 1 szt. bakłażana małego, pociętego w plasterki
- 1/2 szt. papryki zielonej lub innej ulubionej, pociętej w paski
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 2 ząbki czosnku wyciśniete lub posiekane
- 2 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
Do posypania:
- garść orzeszków ziemnych rozgniecionych tasakiem na desce
- trochę sezamu czarnego
Składniki
Sos:
Warzywa:
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Makaron zalewamy gorąca wodą. Po kliku minutach kiedy kluski zmiękną ale wciąż są jędrne, odsączamy na sicie i odstawiamy.
- Mieszamy wszystkie składniki sosu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru palmowego.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz