Makaron ryżowy z warzywami stir-fry
Makaron ryżowy z warzywami stir-fry to w pełni wegetariańskie, błyskawiczne tajskie danie z woka. Cieniutkie kluski ryżowe z dużo ilością krótko smażonych warzyw, doprawione sosem sojowym i ostrym tajskim sosem chili. Dzięki krótkiemu smażeniu z użyciem minimalnej ilości oleju dania z woka stir-fry są zdrowe, świeże i błyskawiczne w przygotowaniu.

Makaron ryżowy jest łatwo przegotować i wtedy zamiast jędrnego makaronu otrzymujemy ryżową ciapę. Aby niknąć takiej sytuacji, przed dodaniem do woka, makaronu nie gotujemy tylko wstępnie namaczamy. Dzięki temu podczas smażenia w woku makaron dojdzie i będzie w sam raz.

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry możemy podać jako wegetariańskie danie główne, szybką przekąskę a także jako dodatek do innych dań.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

19.04.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 25minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 25minut
Składniki
Sos:
Warzywa:
  • 1/2szt. cebulipociętej w półplasterki
  • 1szt. marchewkipociętej w plasterki
  • 1szt. bakłażanamałego, pociętego w plasterki
  • 1/2szt. papryki zielonejlub innej ulubionej, pociętej w paski
  • 1szt. cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • 2ząbki czosnkuwyciśniete lub posiekane
  • 2cm świeżego imbirustartego na tarce lub posiekanego
Do posypania:
  • garść orzeszków ziemnychrozgniecionych tasakiem na desce
  • trochę sezamu czarnego
Sposób przygotowania
  1. Makaron zalewamy gorąca wodą. Po kliku minutach kiedy kluski zmiękną ale wciąż są jędrne, odsączamy na sicie i odstawiamy.
  2. Mieszamy wszystkie składniki sosu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru palmowego.
  3. Olej podgrzewamy w woku i smażymy mieszając cebulę, marchewkę, bakłażana, paprykę i dymkę. Jak warzywa zmiękną dodajemy imbir i czosnek i smażymy 1 minute. Dodajemy makaron. Na patelnię wlewamy sos, gotujemy aż makaron wchłonie płyn i zmięknie. Podajemy posypane orzeszkami i sezamem.