Przejdź do treści

Pieczony kalafior z miso

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pieczony kalafior z miso
Pieczony kalafior z miso to japońskie warzywne danie przygotowywane w piekarniku. Kawałki kalafiora obtoczone w marynacie na bazie pasty miso upieczone na złoto. Bardzo smaczne i atrakcyjne wizualnie danie, które możemy zaserwować jako warzywną przekąskę lub warzywny dodatek do innych dań obiadowych.
Głosów: 4
Ocena: 4.75
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. kalafiora
Marynata miso:
Do posypania:
  • 2 łyżeczki sezamu białego
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Czas przygotowania 45 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 szt. kalafiora
Marynata miso:
Do posypania:
  • 2 łyżeczki sezamu białego
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Głosów: 4
Ocena: 4.75
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Składniki marynaty mieszamy na jednolitą pastę. Kalafiora dzielimy na kawałki (wielokości kęsa) i mieszamy z pastą.
  2. Układamy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, pieczemy 20 min w temperaturze 180°C.
  3. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 min. Podajemy posypane sezamem i dymką. Pieczony kalafior z miso podajemy jako przekąskę lub warzywny dodatek.
    Pieczony kalafior z miso
Udostępnij ten przepis