Pieczony kalafior z miso to japońskie warzywne danie przygotowywane w piekarniku. Kawałki kalafiora obtoczone w marynacie na bazie pasty miso upieczone na złoto. Bardzo smaczne i atrakcyjne wizualnie danie, które możemy zaserwować jako warzywną przekąskę lub warzywny dodatek do innych dań obiadowych.
Czas przygotowania | 45 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. kalafiora
Marynata miso:
- 2 łyżki pasty miso jasnej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka przyprawy 7 smaków
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 ząbek czosnku
Do posypania:
- 2 łyżeczki sezamu białego
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Składniki
Marynata miso:
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty mieszamy na jednolitą pastę. Kalafiora dzielimy na kawałki (wielokości kęsa) i mieszamy z pastą.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, pieczemy 20 min w temperaturze 180°C.
Udostępnij ten przepis